Събирачите на дългове няма да звънят късно вечер, край на таксите, които надуват задълженията

OFFNews 30 март 2022 в 13:47 1777 0

Правителството одобри законопроекта за колекторските фирми и той тръгва още днес към парламента, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова пред журналисти в Министерския съвет. 

Основно изискване в проектозакона е задължителната регистрация на фирмите в сектора, като те ще трябва да имат минимум 500 000 лв. капитал,  а в ръководствата им да влизат неосъждани лица, срещу които не се водят наказателни дела. Колекторите няма да имат право да звънят на длъжника между 20:00 и 7:00 часа, както и в почивни и празнични дни.

Друго важна забрана е да искат по-големи суми от първоначалното задължение и законната лихва за забава. 

Нинова посочи, че нарушенията на новия закон ще се наказват с глоби от от 5000 до 15 000 лв. за физически лица и до 50 000 лв. за фирми и за еднолични търговци.

Законопроектът има за цел прекратяване на лошите практики в работата на дружествата за събиране на вземания, като се въвеждат строги и ясни правила и ограничения, забраняващи натиска над гражданите. Забранява се на дружествата за събиране на вземания да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си, съобщиха от МС. 

Контролът върху колекторските фирми ще се извършва от Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и индустрията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews