Рибарски: ''Булгаргаз'' има самостоятелност, но в сделката с ''Боташ'' им е наложена друга воля

OFFNews 20 април 2024 в 20:40 3136 9

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

"Булгаргаз" носи отговорност за неизгодния договор с "Боташ", заяви депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски и зам.-председател на парламентарната енергийна комисия в ефира на БНТ. 

"Това е дългогодишен, 13-годишен договор, споразумение, от който се вижда, че България губи. Тя не използва тези капацитети, които са договорени. Договорени са изключително големи капацитети, повече от физически възможното, което можем да разтоварим в турски води", посочи Рибарски.

Вчера на извънредно заседание Народното събрание задължи служебния министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговори споразумението с турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебния кабинет "Донев".

Преди да стане министър Владимир Малинов беше на поста изпълнителен директор на българския газов оператор "Булгартрансгаз". Той е участник в тристранното споразумение между "Боташ", държавния газов доставчик "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", подписано на 3 януари 2023 г.

Парламентът прие проекторешение, внесено от председателя на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" Жечо Станков от ГЕРБ. Няколко дни той отказваше да внесе доклада в деловодството под предлог, че вътре има писмо със секретен гриф. В крайна сметка след дълги спорове и почивки докладът беше внесен.

На въпрос защо договорът не е разтрогнат по време на управлението на Николай Денков, Рибарски посочи, че бившият министър Румен Радев е започнал разговори за предоговаряне с турската страна, но договорът е изключително изгоден за турската страна:

"Когато едната страна е изключително в благоприятно положение, това е проблем на преговарящите тогава, на основните замесени лица при договарянето на този договор. В процеса на изслушвания и в комисия ние виждаме, че "Булгаргаз" са посочили кои условия не са изгодни за компанията. "Булгаргаз" има оперативна самостоятелност, но по всичко изглежда, че има някаква друга воля, която им е наложена в този преговорен процес. В преговорите не са отчетени забележките, които "Булгаргаз" тогава казва и условията, които искат да бъдат променени и този договор е подписан така, както е предложен тогава".

По рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че "към днешна дата договорът с "Боташ" е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа той ще стане изгоден".

"А това ще се случи, когато в Холандия, Германия тръгнат терминалите за втечнен газ и корабите влизат от всички страни в Европа. Тогава ще я спрат! И тогава Украйна може да взима от България. Унгария може да взима от България и да връща на Полша, включително. Австрия, Сърбия, Македония. Ние имаме най-добрата инфраструктура. 80% от компресорите на целите Балкани са в "Балкански поток", в България. Това е печатница за пари за българите", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

12

Джендо Джедев

21.04 2024 в 23:22

Червена бабичко,

Ако смехът се счита за удоволствие - да, удоволствие е да ти чете човек тъпотиите. По статията няма много за казване - на твоя Льотчик гугутките са нацвъкали курешки, от които България губи. The End!

-1650

11

ob1

21.04 2024 в 11:01

Шабчиц, от къде извира твоЙта експертиза?
Па руски ли е така? На листето от пАсольството ли го пише?

-10000

10

Джендо Джедев, това ли ти доставя удоволствие... напиши нещо за статията, моля

345

8

Джендо Джедев

21.04 2024 в 08:52

Червена бабичко,

Твоите линии са най-правите! :D

345

6

Джендо Джедев

21.04 2024 в 08:34

Я, червената бабичка знаела какво пише във всеки газов договор... Че дори и в тоя с Боташ! Газова експертка! :D

-10000

4

Плащаме по милион лева всеки ден дори и да не мине грам газ по нея, а? - Тейк ор пей. --- ''Булгаргаз'' има самостоятелност, но... - самостоятелност човек има, когато отиде сам в тоалетната... Чичовото Рибарски прави политическо изказване, а ob1 се връзва на такива приказки...

-10000

3

ob1, във всеки договор за газ има клауза, която се казва - тийк ор пей. Освен това предварително се резервира капацитет. После нещата се коригират със суапови сделки. Гата не се продава като марулете на пазара--- когато ти е кеф.... ob1, чети, ве... интересувай се...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки