РБ за танковете: Стоим твърдо зад Ненчев и ангажиментите на България към НАТО

Симона Костадинова 26 юни 2015 в 13:48 2755 5

"Господин Ненчев е министър от Реформаторския блок и аз съм тук, за да потвърдя, че РБ категорично стои зад неговите решения, както и зад ангажиментите, които България е поела към НАТО. Ако някой е забравил - България е член на НАТО".

Това заяви депутатът от РБ Найден Зеленогорски по време на изявление пред медиите на министърът на отбраната Николай Ненчев. Зеленогорски реши да представи позицията на РБ преди журналистите да са свършили с въпросите към Ненчев. Представителите на медиите заявиха, че не искат да го слушат, защото чакат Ненчев да обясни противоречивите си действия. Депутатът от РБ обаче взе думата и започна да се надвиква с журналистите.

"За нас НАТО е най-голямата гаранция за запазване на суверенитета на България. Страната ни ще изпълни абсолютно всички свои ангажименти към НАТО. Бъдете сигурни в това", каза Зеленогорски, след като прекъсна журналистите.

След пресконференцията той се обърна към тях с думите: Вие какво искате, да се върне Варшавският договор ли?

По време на изявлението си министърът на отбраната не успя да обясни в какво се дължи разминаването между това, което той казва и това, което обявяват американските му партньори.

Ненчев неколкократно обясни, че танковете щели да дойдат за планирани учения в рамките на НАТО. В изявлението на американският министър на отбраната Аштън Картър обаче се говореше само за позициониране на военно оборудване у нас, за учения в рамките на НАТО не беше споменато.

Американският генерал Норма Кулинг пък вчера каза, че разполагането на техниката у нас имало за цел "да убеди руснаците и г-н Путин да се въздържат от агресия и да се върнат към общността като мирна нация". Ненчев обясни, че целта била "и такава", но малко по-късно заяви, че тези учения не били насочени към "трети страни".

"Сумарно сметнато се падат по 40 танка на страна. Според вас 40 танка биха ли застрашили под каквато и да е форма трета страна?", попита министърът.

Българският министър заяви, че не можел да каже дали думите на Кулинг са верни, защото не го били обсъждали, макар че въпросното изявление на американския генерал е направено в Брюксел, където беше и нашият министър.

Ненчев отново обясни, че към страната ни не е постъпвало официално искане за постоянно разполагане на военна техника у нас, тоест се касаело за техника, която ще е в България в рамките на ученията.

На въпрос защо медиите и обществото са научили за тази техника от американска страна, а не от Министерство на отбраната, Ненчев отговори, че е информира "комисията по отбрана, председателката на парламента, президента и премиера във всеки конкретен случаи". Той обаче така и не отговори защо при това положение премиерът Бойко Борисов също му иска обяснение за техниката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика