Разтовариха софийските съдилища от потребителски и застрахователни дела

OFFNews 26 юли 2018 в 18:06 1296 0

Депутатите облекчиха неравномерната натовареност в софийските съдилища. Това стана с окончателното приемане на промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

Изменението беше предложено от депутата от БСП Крум Зарков и предвижда застрахователните дела да се гледат в населените места по настоящ адрес на пострадалите, а ако няма такъв - по постоянния им адрес. Досега тези дела бяха предимно в София, защото се разглеждат по седалище на ответника застрахователи или големи компании, чиито седалища са столицата. В момента застрахователните дела са половината от всички дела, които се разглеждат от софийски съдилища.

При потребителските дела отпада възможността да избор и вече исковете на потребители и срещу потребители ще се гледат  в населеното място по адрес на пострадалия. 

"Този законопроект показва, че управляващи и опозиция могат да работят и да мислят заедно", коментира председателят на комисията по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и подчерта, че и ГЕРБ са предлагали подобни изменения и се радва, че сега са приети.

Една от целите на промените е да се предоставят лесен, евтин и ефективен достъп до правосъдие на лицата, претърпели увреждане, когато те имат спорове със своя застраховател, с Гаранционния фонд или Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews