Радев смъмри ГЕРБ за оръжията за Украйна: За 10 години какво внесохте в армията, за да изнасяте

Президентът обяви, че служебното правителство подготвя закон, който ще намали цената на горивата

Рени Петрова 26 октомври 2022 в 15:09 6188 13

ГЕРБ на консултации при президента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

ГЕРБ на консултации при президента Румен Радев

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарно представените партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на кабинет. Днес  бяха поканени представителите на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. При държавния глава отидоха Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов, Деница Сачева, Делян Добрев и проф. Костадин Ангелов.

Част от темите, които бяха обсъдени по време на консултациите, бяха бюджетът и кризите, модернизацията на армията, предоставянето на военна помощ за Украйна и съставянето на редовно правителство. 

Бюджетът

Президентът поздрави ГЕРБ-СДС за победата.

"Вярвам, че знаете, че това е огромна отговорност. Страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза и към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност в тези трудни времена", обърна се той към представителите на коалицията. 

В приветствието си Радев обобщи, че иска от формацията да сподели оценката си за вероятността за съставяне на правителство и с кого, на какъв етап се намира диалогът на преговорите и контактите с другите политически сили, как виждат във времето плана за правителство и идеята за кабинет на малцинството. 

"Това е важно не само за да има страната ни редовно управление, но и за да се гарантира живота на 48-ото Народно събрание, което има да свърши огромна по обем работа. Виждам, че се трупат много закони, декларации, варианти, проекти за решения на НС", добави Радев. 

Според него връщането на доверието в парламента зависи до голяма степен от това.

"Важно е отношението Ви към бюджета и дали да бъде удължителен закон, който да предпази бюджета от неизбежното, според мен - поне опитите така сочат, предизборно наддаване и да даде възможност на редовното правителство да направи свой бюджет, или да се върнем към 3% дефицит и да се върнем обратно към маастрихтските критерии с едно жестоко орязване, или продължаване на политиките с 6,6% дефицит", категоричен бе президентът. 

Радев похвали ГЕРБ, че е една от партиите, които обявиха конкретни антикризисни мерки - "Red bull-ът за българската икономика, така че е интересно да чуем мнение по тях". Той поиска да чуе и мнението на ГЕРБ за предоставяне на военна техника на Украйна.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че трябва да приключват експериментите в държавата ни и гражданите да разчитат на хора, които могат да решават кризи и да носят отговорност. 

"Даваме си сметка, че едно от основните предизвикателства са предстоящата зима, доходите на гражданите, заявките от някои политически сили, че дебатът за евентуален бюджет може да се превърне в сватбарско наддаване в контекста на това, че може отново да има предсрочни парламентарни избори", обясни Атанасова. 

За да се избегне това от партията предложиха удължаване на сега действащия бюджет на принципа 1/12-та за всеки месец до формирането на консенсус в 48-ото Народно събрание по технологията за изготвяне на план-сметката.

Делян Добрев представи пред държавния глава антикризисните мерки, които предлагат от партията. Сред тях са продължаването на компенсациите за бизнеса, оставянето на битовите потребители на регулирания пазар на тока през следващите няколко години и организирането на дългосрочен търг за доставка на газ. Той оцени положително работата на служебното правителство за осигуряване на газовите доставки.

Изтеклите мандати 

Президентът припомни, че мандатите на редица институции са изтекли. 

"Това е огромен проблем. Няма как да се случи въвеждане на еврото с управител на БНБ с изтекъл мандат или най-малкото трябва да се удължи мандатът", добави Радев. 

Модернизацията на армията и предоставянето на военна помощ на Украйна 

Атанасова обясни, че партията е внесла проект на решение за модернизацията на армията, но и че приветстват внесеното от служебното правителство проект за придобиване на нови 8 бойни самолета F-16, блок 70. Това решение на служебното правителство категорично щяло да получи подкрепата на ГЕРБ.

Даниел Митов призова да се спре с говоренето, че предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна ще ни вкара във войната. Той попита дали другите държави, които предоставят помощ на Украйна, са обявили война на Русия.

"Това притеснява партньорите ни от НАТО, защото тези сигнали не им позволяват да ни оценят като отговорен член на Алианса", посочи Митов.

Тук президентът рязко смени тона и попита:

"За тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте, за да изнасяте сега. Трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос". Радев допълни, че на нито една среща на върха не е усетил и намек в тази посока от страна на партньорите ни от НАТО и ЕС и че в Алианса няма правило и документ, които да задължава дадена държава да предоставя оръжие на трета страна.

Президентът призова внимателно да се подходи спрямо идеята за предоставяне на старото въоръжение на Украйна и получаване на ново в замяна.

"Да не стане сливи за смет! Никъде няма "Давам си старото оръжие и получавам като подарък ново". Моят ангажимент като върховен главнокомандващ е аз да не допусна намаляване на способностите на Българската армия, защото виждаме каква е ситуацията не само на Север, но и на Балканите", каза Радев.

Президентът Румен Радев призова ГЕРБ-СДС да подкрепят закупуването на сухопътна бойна машина.

Митов обясни, че е важно е да се изпрати български посланик в НАТО, защото "от доста време нямаме такъв и в момента не се възприема страната ни като силен член на евроатлантическата общност". 

Радев отговори, че не знае какви са впечатленията на ГЕРБ за това, че страната ни се възприема като слаб член на НАТО. Според него това, че в момента изпълнява функцията заместник, не е проблем и че чака редовното правителство да даде предложения.

Даниел Митова обясни, че в проектът за помощ за Украйна е записано, че първо трябва да се направи преглед за това какво е възможно.

"Наясно сме какво правят другите държави. Не е като да не разбираме. Въпросът е, че досега не сме направили нищо", заяви той.

Президентът пък контрира, че тук става въпрос за това "ако имахме, какво бихме направили": "Ако имахме самолетите, какво бихме направили - нямаме ги. Ако имахме новите кораби - нямаме ги! Бойните машини на пехотата, 3D-радарите, защитните комплекси, разузнавателни системи, заключване в единното информационно пространство - нищо от това няма, абсолютно нищо".

Търговете за газ и мито за петрол 

Радев припомни, че служебното правителство на 15 септември е възложило на Булгаргаз да проведе търг, когато вече имаме увеличен капацитет на Александруполис за 10 години. "На 20 октомври 27 фирми от цял свят без Русия - защото в тръжната процедура е записано да се изключат страни със сакнциконен режим, се явиха на виодеконферентна връзка с Булгаргаз", обясни държавният глава. 

"В същото време сте внесли предложение за възлагане на същия търг, трябва да се уточните със служебното правителство, защото ще трябва този търг сега да се отмени и да се извиним на компаниите , в тази ситуация може би трябва да оттеглите това предложение, защото е стратегично за България", каза държавният глава. 

Делян Добрев му отговори, че от ГЕРБ не са имали тези подробности.

"Може би е добре служебното правителство да представя какво прави", каза той и обясни, че единственото, което е прочел, е че е увеличен капацитетът.

"Или ще променим, или ще изтеглим проекта за решение", добави Добрев. 

Бившият енергиен министър посочи, че е добре планът за батерии да се прецизира, тъй като сме щели да похарчим 2 млрд. лева за батерии, които "няма къде да държим дори". Според ГЕРБ-СДС критериите за избора на фирми са лобистки, така че да спечелят конкретни и това не трябва да се допуска. 

"Това, което остане за батерии, вместо да се даде на една фирма, да се направи като грантова схема, по която предприятията да участват", предложи той. 

Делян Добрев коментира и предложението за въвеждане на мито за руския петрол.

"Ако въведем мито за руския петрол, защото той ще бъде специално за петрола сорт Уралс, мотивът е, че уралският нефт спрямо Брент-а падна с 30-40 процента, а това не го видяхме в цените на горива. Има свръхпечалба. Това трябва да ни бъде разрешено от ЕК, ние сме записали и нов вид данък в проекта, който облага печалбата. Акцизът е същият, разходите са същите, единственото, което се случва е, че пазарите не работят. Никой, който може да продава на 3.50 лв., не продава на 2 лева", категоричен е Добрев. 

Радев отговори, че мярката за 1 лев мито трябва да бъде внимателно разгледана, защото доколкото е известно митническата политика е изключителна компетентност на ЕС: "Едва ли ще ни разрешат и второ - ако ни разрешат, дали този лев ще се върне в бюджета на ЕС".  

"Трябва да се търси намаляване на цената на горивата, очаквам служебното правителство в най-скоро време да излезе с проектозакон, който да спомогне за чувствителен ефект за цената на горивата", добави президентът.

Съставянето на правителство 

"Ще положим всички усилия да съставим правителство до границата на самосъхранението, даже малко и отвъд нея, разбира се, без да се обезличаваме съвсем", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него има възможности за формиране на мнозинство, но големият проблем е, че партиите колективно са пропаднали в рововете, които са изкопали през годините.

"Властват тънките сметки - какво може да се извлече от ситуацията. За нас възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента няма такова формирано мнозинство", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

13

НЕМА ТАКЪФ

27.10 2022 в 09:13

ФЪРКАТИЯ ПРЕЦЕДЕНТ , КОЙ ВЪОБЩЕ ГО СЧИТА ЗА "ФАКТОР " , ЧЕ И ДАВА АКЪЛ ! " КРИМ Е РУСКИ " , ДРУГАРЮ ! ПФУ !

6386

12

Zlatko

26.10 2022 в 20:15

Ееех гербери, гербери…..при реZидента,
Делян Добрев: “…който може да продава на 3,50, не продава на 2,00” Визирайки Лукойл. Деляне, какво се случи с бесните предизборни лозунги за офшорките на Петков и Василев? Ама матРиала вярва и гласува вече, сега няма да го попита.
РеZидента ги пита, какво са дали на армията за 10 години, но злобилния глас, който лекува запек: “..а правителството на Петков, какви инвестиции е направило в армията?” И накрая се изложи даже, давайки думата.

1000

11

PaulPierce

26.10 2022 в 18:25

Ako Рашистан имаше нужда от помощ, този мърльо щеше собственоръчно да им закара един Миг

910

9

бай Падежко

26.10 2022 в 17:48

Ордере, Ордере,
Умният човек, за да разбере другия, се стреми да се постави в неговото положение. Питам се какви щеше да ги дробиш, ако беше украинец, имаше руснак на пъпа на жена си, беше с открадната тоалетна и всичките ти близки зверси избити.
Не пирам дали си бил някога войник, защото ако беше, щеше да знаеш, че по тревога излизаше малка част от бойната техника. Останалата си оставаше, защото и Господ не би моогъл да я подкара.
А недоразумението РР, ако не знае това, значи никога не е бил БГ генерал.

2550

7

alfakentavur

26.10 2022 в 17:14

Реzидентът очевадно е много загрижен да не му спрат рублите.

-240

6

редовно четящ

26.10 2022 в 17:05

пРезидентът пък с какво е допринесъл за модернизиране на армията? Той защитава руzките интереси, защото е монтиран на мястото си по кремълска препоръка. Трябва да бъде съден за национално предателство.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки