Радев открива конференция за правата на човека

OFFNews 25 октомври 2022 в 06:42 757 0

Румен Радев

Снимка БГНЕС/архив

Президентът ще открие конференция, в София пристига Мария Бурич

Президентът Румен Радев ще участва в конференция „Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“ днес.

На форума ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, в София пристига генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич. 

Конференцията се организира по повод 30 години от членството на Република България в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ) и поставя акцент върху ангажираността на българските институциите за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията. 

От 9.30 часа в Гранд хотел София, държавният глава Румен Радев ще открие конференцията. Встъпителни слова ще произнесат генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, министърът на правосъдието Крум Зарков и министърът на външните работи Николай Милков.

В конференцията ще участват още председателят на Конституционния съд Павлина Панова, българският съдия в Съда на Европейския съюз – Александър Арабаджиев, българският съдия в Европейския съд по правата на човека – Йонко Грозев, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, омбудсманът Диана Ковачева, представители на адвокатурата, на магистратски и правозащитни организации и университетски преподаватели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика