"Протестна мрежа" даде на Цацаров данни за незаконно финансиране на ББЦ

OFFNews 31 юли 2014 в 21:47 7391 14

Снимка Архив

"Протестна мрежа" предоставя на Главния прокурор Сотир Цацаров данни, разкриващи метод, по който незаконно се финансира ПП „България без цензура“, съобщава сайтът "НОрешарски".

Според Закона за полиотическите партии Николай Бареков не може да дари повече от 10 000 лв. на партията си за една година.

"Протестна Мрежа" обаче смятат, че той е заобиколил забраната като е учредил свое собствено НПО – Гражданско сдружение „България без цензура“, чрез което парите са стигали до партията със същото име.

Сдружението е с идеална цел и няма право на политическа дейност, то обаче сформира платформа „Евромайки“, която е и женска организация към партията на Бареков.

В годишния отчет на НПО-то пише, че към него е създадена женската платформа и в същото време в устава на ПП „България без цензура“ е записано, че е образувана женска организация към партията. Това се потвърждава от официалната интернет страница на ББЦ където „Евромайки“ фигурират като структура на партията.

Така се оказва, че "Евромайки" са едновременно част от сдружението и от партията.

От "Протестна мрежа" посочват, че така Бареков се опитва да заобиколи закона, в който е записано, че НПО-то няма право на политическа дейност и съответно не може да финансира политически формации. 

През март месец стана ясно, че Бареков е дарил 480 000 лв. на гражданското си сдружение за офиси. 

"Чрез споменаването на социална платформа „Евромайки“ в годишния доклад на ГС „България без цензура“ не остава никакво съмнение, че финансовият ресурс,  дарен лично от г-н Бареков, е бил използван за изграждането на партийни структури и за политически акции чрез социалната платформа и женска организация „Евромайки“ ", пише в сигнала на "Протестна мрежа".

Данните представени на Главния прокурор са допълнение към подадения на 25 февруари сигнал от името на 13 активисти на „Протестна мрежа“ относно Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков.

Снимка: "НОрешарски"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки