Правителството прати военни на границата с Македония

OFFNwes 13 май 2015 в 13:43 11336 16

Сблъсъци в Куманово.

Специалните части на армията заедно с отряда за борба с тероризма към МВР провеждат съвместни учения на границата с Македония във връзка с напрежението в съседната държава.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на блицконтрола в парламента.

Той увери, че военните са на границата, "готвят си точки, ако не дай Боже нещата отидат на зле и евентуално минат полосата терористи".

"Подготвят се и пунктове, защото тези 90 хиляди български граждани, които са в Македония, могат да си дойдат, но при една и хуманитарна криза, ако се окаже, че има в съседната ни държава, ние трябва да имаме готовност и за това", информира още той.

Той уточни, че правителството следи с тревога събитията в Македония и напомни, че няма загинали български граждани. 

Подготвяли се и граничните пунктове за наплив от хора с български паспорти.

"Тези, които са с български паспорти, около 90 000 български граждани с български паспорти, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност", коментира още премиерът.

От Министерството на отбраната съобщиха за OFFNews, че става въпрос за общи занятия на армията с Гранична полиция, които са свързани със взаимодействието им при евентуален миграционен поток. Успоредно с това са изпратени и групи за наблюдение на границата. От министерството уточниха, че не става въпрос за изпращане на въоръжени части и военна бойна техника.

По-рано днес военният министър Николай Ненчев обяви, че армията има готовност да помага в охраната на границата с Македония. Съветът за сигурност при правителството декларира вчера готовност, че държавата отчита риска от възможна бежанска вълна от Македония, както и преминаването на терористи на територията на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика