Правителството опитало скрита приватизация на НЕК и да фалира НЗОК

OFFNews 08 юли 2014 в 14:08 7865 0

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че Министерството на икономиката и енергетиката е водило разговори дългът на НЕК в размер на над 3 милиарда лева да бъде продаден.

Според него има данни за скрита приватизация на държавното дружество. 

"Нарича се "цесия", която обикновено се прави с цел замяна в последствие на дълг срещу собственост. Говорим за швейцарска компания. Тя е мултинационална корпорация. Нямаме абсолютно нищо против това да се случи, ако тази корпорация наистина е готова да дойде да извърши една прозрачна - дали ще е рефинансиране под формата на заеми, или ще бъде приватизация, ако те са готови да дойдат в България и да се държат като нормален и отговорен инвеститор, ние бихме ги приветствали", обясни Ангел Божилов, съветник по енергетика към синдиката допълни.

Анализът показва, че годишно НЕК генерира 1 милиард лева нов дълг и ако това трябва да се покрие през цената на тока, тя трябва да се увеличи с 40%.

Според Божилов закупуването на задълженията на НЕК от частни дружества има само една логика - краткосрочни спекулативни цели, защото никой не иска да придобива дружество, което законово генерира 1 млрд. лева загуби годишно.

Експертът посочи, че в НЕК има подценени активи - язовири и каскади - почти една трета от българската енергийна система. „Ако влезе чуждестранен инвеститор по схемата "дълг срещу собственост", незабавно ще трябва да бъде реструктуриран пазарният модел на НЕК", каза още той.

Според изчисленията на синдиката, за да бъдат покрит текущият дефицит в НЕК, който е 1 млрд. лева на годишна база, цената на тока трябва да се повиши с 35-40%. „Ако трябва да бъдат покрити и вече натрупаните задължения на НЕК, това увеличение трябва да бъде от 80 до 100%", пресметна още Божилов.

От синдикалната организация изразиха притеснения също, че в мандата на служебното правителство ще започне „масова подмяна" на директори на държавни дружества.

Тренчев обяви, че дълговете на НЕК могат да станат много повече от 3 милиарда лева. "Могат да станат 4, 5, ако ни одрънка арбитражът за "Белене", обясни той.

След срещата в парламента на синдикатите и бизнеса с ДПС и БСП Тренчев обяви също, че "високопоставена личност в изпълнителната власт иска да фалира НЗОК".

Тренчев обясни, че става дума за личност на по-високо ниво от заместник-министър – на ниво министър.

„Това е станало в Министерския съвет. Бил е подхвърлен вариантът: „Има варианти да фалираме касата, да назначим квестори и да разкараме този Надзорен съвет, защото той не е послушен”, разказа синдикалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика