Правителството и земеделците се разбраха, протестите спират

OFFNews 09 февруари 2024 в 18:45 3769 5

брифинг

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Среща със зърнопроизводителите

Имахме поредната среща със зърнопроизводителите, която беше съдържателна и задълбочена. Постигнахме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, за да придобие краен вид и в понеделник да го подпишем.

Това заяви министър-председателят Николай Денков на съвместен брифинг с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на земеделците в Министерски съвет.

„Имаме разбирателство по трите точки, които бяхме поставили предварително. Към момента, това, което е важно да се знае е, че спираме ефективните протестни действия от понеделник. Събота и неделя вече бяха отменени. Ще се изготви текст на споразумение, между нас като представители на бранша, и премиера, който да бъде разписан от всички”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Пак протести и блокади на пътища, после преговори с властта

Премиерът припомни, че средствата се осигуряват от бюджетите на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен Фонд "Земеделие" – т.е. не се изисква да се вземат средства от други сектори. Тези средства се осигуряват от преобразуване на вътрешни бюджети, без това по никакъв начин да засяга всички други мерки, които вече са планирани, включително и тези по Стратегическия план, който по същество беше приет заедно с бюджета за тази година. Така че първият принцип беше спазен, няма нужда от търсене на средства от други сектори или актуализация на бюджета, посочи той.

По отношение на втория принцип - за по-голяма грижа за малките производители, премиерът заяви, че част от дискусията днес е била за това, че най-малките производители, които са с до 300 хектара, няма да има нужда да доказват загуби.

За по-големите остава това, което миналия път поставихме като изискване – чрез една опростена справка на разходите и приходите те да могат да докажат, че са на загуба, за да получат съответната подкрепа, каза още Денков.

Що се отнася до третия принцип, той е, че точно тези, които са най-малки, получават пропорционално на площта, но със съответна ставка, след което, ако другите фермери имат по-големи площи – над 300 и 600 хектара, ставката е различна. Над 600 хектара ставката е още по-малка.

Така че, както е обяснил министър Вътев, спрямо площта получават най-много най-малките, след това – средните и най-малко получават най-едрите. Има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина, допълни Денков.

Костадин Костадинов от Българската аграрна камара коментира, че по отношение на чувствителните сектори има разбирателство: да се запазят ставките от миналата година, по втората част – законодателната инициатива, да се прегледат законите и да се разпишат.

Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" отбеляза, че днес са поставили в по-дългосрочен аспект визия за развитие на българското земеделие с разширяване на допълнителни нови закони, с които да може да се гарантира "целостта, развитието, възраждането на българското земеделие, за да може то да бъде устойчиво в следващите години, в които със сигурност ще има редица предизвикателства".

Той благодари на колегите си, които са участвали в протестите, както и на органите на реда. И още - поднесе извиненията си към всички граждани, които са били възпрепятствани и на бизнеса, който е понесъл негатив заради протестите им.

„Искам да благодаря на земеделските производители за търпението и интелигентността, но най-много искам да благодаря на премиера затова, че всички наши срещи след това се провеждаха и с него. Може би този метод доведе до такъв добър резултат. Видя се, че никой няма да бъде ощетен”, каза министър Кирил Вътев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

5

Moirae

09.02 2024 в 20:37

Видяха, че е несъстоятелно печалбари да протестират.

11024

4

Комита

09.02 2024 в 20:00

Разбрали са се предварително, а целта на целия цирк беше да оправдаят поредното отклоняване на обществени средства към пипалата на мафията!

135

3

Far Rider

09.02 2024 в 19:28

Както се очакваше Денков раздаде народни пари за да останат на власт. И пак на зърнарите. Овощарите и зеленчукопроизводителите да го духат. Така се прави като си министър-председател. Чакам ротацията.

1005

2

ПР

09.02 2024 в 19:21

Точно така,Kalki
,вземат от Генчо,за да дадат на Пенчо,който на практика хич не е беден,но на А4 е нарисувал"загубите"си.До колкото знам,парите във Фиска,не растат по дърветата.

705

1

Kalki

09.02 2024 в 19:00

Постигнали били 'ставките от миналата година' = демек, данъкоплатецът пак ще се бръкне в джоба за десетина бентлита и майбаси. Наглеци !
 
X

Да помогнем на украинските деца!