Правителството е готово с нов меморандум и очаква земеделците за преговори утре

OFFNews 06 февруари 2024 в 16:40 683 0

Николай Денков и Кирил Вътев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието Кирил Вътев

Готови сме с основните точки в новия меморандум, който ще подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, за да продължим разговора и да финализираме споразумението, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Той бе категоричен, че трябва да има максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г.

Премиерът посочи, че всеки ден, който преминава в протести и блокади, а не в преговори в подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, забавя помощта.

"Неизбежно забавяне ще има и докато получим нотификация от Европейската комисия (ЕК) за новите промени, които предлагаме", допълни Денков. 

Той представи основните точки, включени в меморандума, и посочи, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството и исканията им са справедливи.

"Вече се подготвят 7 нови законопроекта. 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По отношение на някои от законопроектите Министерството на земеделието и храните вече работи с браншовите организации на съответните производители", заяви премиерът.

Денков каза още, че правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания. Част от тях вече се променяли на европейко ниво. 

Министър-председателят съобщи, че подкрепя зърнопроизводителите срещу опитите на пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България. Той увери, че се запазват режимите, които са договорени в предишно споразумение със земеделците:

"Никога не е ставало дума в наши разговори с Украйна, че ще има промени в този режим".

По отношение на загубите за 2023 г. министър-председателят заяви, че правителството е готово да приложи опростен механизъм за оценка на финансовите резултати на стопанствата, за да "ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро".

"Ако се договорим за такъв опростен вариант за доказване на преки разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разход за семена, препарати, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след нотификация от ЕК", посочи Денков.

Премиерът очаква представителите на сектора утре в 18 часа. Комисията по земеделие в Народното събрание се събира днес на изнесено заседание в Министерството на земеделието, където ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора.

Земеделците започнаха масови протести днес в цялата страна. Над 20 аграрни сдружения поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред ресорното министерство. 

Министърът на земеделието обясни, че за него не е проблем да подаде оставка. „Ако хората, които взимат това решение, поискат да остана – ще продължа. Ако решат да си тръгна – ще си отида. Но на политически натиск, извършен по този начин, смятам, че дори не е коректно да се откликва”, категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика