ПП-ДБ сезира КС за решението, наложено на Асен Василев за прекратяване на разходите

Проекторешението бе прието късно снощи от парламента в отсъствието на ПП-ДБ, които напуснаха залата в знак на протест

Ружа Райчева 04 април 2024 в 11:52 1065 0

Брифинг на ПП-ДБ в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Брифинг на ПП-ДБ в парламента

"Продължаваме промяната - Демократична Бъкгария" реагираха на снощното решение на парламента, с което на финансовия министър му бе наложено да прекрати разходите по финансовата програма, с някои малки изключения, като дадоха заявка, че ще сезират Конституционния съд.

След полунощ депутатите, в отсъствието на ПП-ДБ, гласуваха проекторешение, което инстуктира Министерството на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма до назначаването на служебния кабинет, с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг.

Решението, внесено от ГЕРБ и ДПС, също така задължава МФ до 9 април да представи на НС пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г.

Днес ПП-ДБ направи брифинг в кулоарите на парламента по темата. Мартин Димитров заяви, че да забраниш на Министерстово на финансите да изпълнява бюджета, е "като да махнеш шофьора от колата". По думите му това е безотговорно и популистко поведение.

Според ПП-ДБ решението е противоконституционно - затова те ще сезират Конституционния съд. Васил Пандов заяви, че НС няма право да се намесва в правомощията на чуждите власти.

"Това, което виждам, е едно конституционно влакче на улиците - като се почне от решението за Фонда за сигурност на енергийната система, проекта за ДОО и т.н. Има поредица действия в пряко нарушение на конституцията. Очевидно това е цена, която колегите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са готови да платят в името на изборния популизъм", каза Пандов. 

Мартин Димитров обяви, че ПП-ДБ оставяли държавата в "отлично състояние". "От понеделник отговорността е на ГЕРБ и ДПС", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки