ПП-ДБ предложили Ивелина Дундакова за МВР министър след ротацията, Стоянов дори не знаел английски

OFFNews 04 април 2024 в 11:33 6145 4

Ивелина Дундакова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Ивелина Дундакова

"Продължаваме промяната - Демократична България" предложили настоящия зам.-министър на вътрешните работи Ивелина Дундакова за МВР министър след ротацията, но от ГЕРБ отказали. 

Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков по време на последния отчет на редовното правителство. 

Дундакова е заемала поста съветник към Националния координатор за противодействие на тероризма и сигурността под Министерството на правосъдието и сигурността в Нидерландия. Работила е и като анализатор на риска в данъчната служба към Министерството на финансите в Нидерландия. Завършила е „Международни отношения и проблеми на сигурността“ в Софийския университет и „Управление, икономика и право“ в „Inholland University“ в Ротердам.

"Да обърнем внимание, че Калин Стоянов не знае английски, а Дундакова свърши огромна работа по отношение на Шенген и за привличане на хора за опазване на границите", посочи Денков.

Той обясни, че в хода на преговорите за ротацията ГЕРБ са настояли да бъдат сменим трима министри. От ПП-ДБ са се съгласили но с условието Дундакова да стане министър на вътрешните работи. "Но Стоянов им е толкова ценен, че те обясниха, че заради него падна правителство", категоричен е премиерът.

Попитан защо се бави второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост Николай Денков обясни, че причината е неприемането на 4 решения от Народното събрание.

"Те са в НС и стоят от месеци. Вместо депутатите да се занимавам с противоконституционни решения, да приемат законите, а те са пътната карта в енергетиката, законът за подаването на сигналите, законът за личния фалит и още едно проекторешение.

Според Денков депутатите не се заемат с това, може би за да обвинят Асен Василев, че не си е свършил работата. 

На въпрос защо премиерът два пъти е излъгал, че висшето образование ще стане безплатно, министър-председателят обясни, че решението стои в Народното събрание от близо два месеца. То може да се приеме за една седмица, а понякога приемат закони и за ден - ГЕРБ и ДПС не искат да приемат решението, категоричен е той. 

Денков бе попитан и защо все още директори на училища и регионални управления на Министерството на образованието се назначават по партийна линия, като той отговори така: 

"Тези, които назначава по партийна линия, бяха ГЕРБ по времето на Красимир Вълчев. Това е много добре документирано, включително и в Народното събрание. И от ДПС, и от БСП дори казаха, че такова политизиране в образователната система, никога не е имало, както по времето на ГЕРБ през 2016 г.".

Денков коментира и заведения иск срещу България от НЕКСО след шумната акция в компанията. "(Бившият главен прокурор Иван Гешев - бел. ред.) беше този, който излезе и каза за акцията, но кой стои зад него е въпрос за 2 млрд. лева. (Искът, заведен от НЕКСО, срещу страната е за над 3 млрд. долара).

От думите на премиера стана ясно, че България е задвижила процедура за изпращане на самолет в Германия, който да прибере тленните останки на загиналото 4-членно семейство, загинало при пожар в Солинген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

04.04 2024 в 19:38

Няма милиционер, който да знае английски.

1000

3

ime

04.04 2024 в 18:55

Назначили са го за министър, а сега обръщат внимание, че не знаел английски.

11982

2

leomesi

04.04 2024 в 12:28

Излагация след излагация.

4038

1

Moirae

04.04 2024 в 12:08

За много неща трябва да се води борба. С такова наследство от ДПС и ГЕРБ, това е тежката действителност.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки