ПП-ДБ поиска от Радев да изтегли указа си. Всички министри на ПП-ДБ си правят самоотвод

"Никой не успя да ни огъне, както днес огънаха Мария Габриел", заяви Петков, а Атанас Атанасов обяви, че ще са единни и в опозиция.

Йорданка Веселинова 19 март 2024 в 18:28 12903 10

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Този проектокабинет не е съгласуван с нас, каза премиерът в оставка Николай Денков на извънреден брифинг.

Денков добави, че нито съставът на проектокабинета, нито споразумението са съгласувани с ПП-ДБ. Той съобщи, че няма да участва в такъв кабинет, както и че е подготвил заявлението си за отказ от поста, за който е номиниран.

Той добави, че спор за поста на министър на отбраната в последните дни изобщо не е имало.

"През последните дни не е имало от другата страна желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв", каза той.

Кирил Петков каза, че камъните на раздора са били реформата в службите и довършването на конституционната реформа - приемане на Закон за съдебната власт и попълване на антикорупционната комисия. По думите му ГЕРБ отказали да поемат ангажимен с дата, до края на която реформите да бъдат завършени.

"Мария Габриел няма качества да бъде премиер. Тя се поддаде на натиска на Борисов и Пеевски", обяви Кирил Петков.

Той упрекна лидера на ГЕРБ, който по думите му е нямал мъжеството да застане на масата на преговорите. 

"Вълкът козината си мени, но нрава не", добави той.

На свой ред Атанас Атанасов обяви, че "такова чудо" в историята не е имало. Той призова Радев да оттегли указа си за избиране на правителство. По думите му повече от половината от министрите не са давали съгласието си да участват в този кабинет. Според него при тази ситуация се създава риск Радев да наруши Конституцията.

"Това е скандал и нарушаване на Конституцията" - добави той и с тези си думи призова и председателя на парламента Росен Желязков от ГЕРБ да не допуска точката в дневния ред.

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев определи случилото се днес като "огромна фалшификация". Той също заяви, че не е давал съгласието си да участва в този кабинет. Василев обяви, че Мария Габриел вече е част от корупционния проблем.

На свой ред Христо Иванов заяви, че причината да няма правителство е ролята на ДПС и отказа на ПП-ДБ да се съгласи с ексклузивното участие на движението под предлога за "евроатлантическо мнозинство". Иванов добави, че са се търсили поводи да се взриви процеса с имена на министри, драматично напускане на преговорите, като целта на всичко това е да се скрие реалният проблем - участието на ДПС.

Иванов добави, че днес след края на преговорите не е даден конкретен отговор дали е постигнато съгласие, или не. От ПП-ДБ заявили, че имат нужда от няколко часа, за да вземат решение Националните органи на партиите, но въпреки това Мария Габриел отишла при Радев с несъгласуван кабинет.

Христо Иванов съобщи още, че ПП-ДБ са преговаряли и са предложили 9 души за поста министър на електронното управление. Десетият човек е бил номинация на ГЕРБ, но когато от ПП-ДБ го потърсили се разбрало, че с него изобщо не е говорено. По думите му още това е било предвестник на това, което ще се случи.

На свой ред правосъдният министър в оставка Атанас Славов заяви, че случилото се днес е "тежко нарушение на Конституцията". Той е на мнение, че ГЕРБ и ДПС провалят съдебната реформа. По думите му е станало повече от ясно, че изготвения от Министерски съвет Закон за съдебната власт от над 200 страници и над 600 разпоредби, довършващ съдебната реформата, няма да бъде приет от ДПС и ГЕРБ-СДС.

Всички министри от квотата на ПП-ДБ също бяха на брифинга. Всички те са депозирали пред председателя на НС Росен Желязков и президента Радев заявления да не бъдат номинирани за министри. Сред тях са Атанас Славов, Катя Панева, Николай Денков, Андрей Цеков, Асен Василев, Георги Гвоздейков, Димитър Илиев, Зарица Динкова, Кирил Вътев.

Христо Иванов определи случилото се днес като "абсолютна подмяна на конституционната процедура".

По обяд днес преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бяха прекратени. По информация на OFFNews те са били неуспешни, като основен спор е имало около поста министър на енергетиката и номинацията на Жечо Станков за ресорен министър. Също по неофициална информация в хода на преговорите е бил постигнат консенсус за оставането на Тодор Тагарев начело на отбраната.

Очакваше се в 16 ч. Мария Габриел да върне първия проучвателен мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Изненадващо обаче тя представи проектокабинет, а президентът Румен Радев обяви, че веднага ще подпише указа.

В проектокабинета има няколко ключови рокади - Христо Гаджев - министър на отбраната, Ивелина Василева - министър на околната среда и водите, Росен Желязков - министър на иновациите, Валентин Мундров - министър на електронното управление. Към представянето на кабинета не бе ясно дали тези рокади са съгласувани с ПП-ДБ и подписано ли е коалиционно споразумение.

Преди началото на заседанието на парламентарната група на ПП-ДБ премиерът в оставка Николай Денков обяви, че това е кабинет на ГЕРБ, който не е съгласуван с ПП-ДБ. По думите му споразумението за общо управление също не е съгласувано с тях.

Министърът на земеделието също коментира проектокабинета. Той обяви пред журналисти, че е изненадан, че е в състава на предложеното правителство. Настимир Ананиев от ПП-ДБ пък обяви, че Борисов е подхлъзнал Мария Габриел.

Текстът се обновява. Очаквайте подробности!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

11

Люгер Химарс

20.03 2024 в 04:51

съвсем достойно ппдб да се разберат пак с бкп, така герб ще бъде избегнат и пак ще имаме за премиер най-европейският академик, на когото дължим толкова много!
Според мен след Тодор Живков, Академикът е на второ място по европейска воля за успех!!!

1042

10

danvan

19.03 2024 в 23:46

Достойна позиция на ППДБ да не се съгласяват с тази помиярщина.

135

8

Far Rider

19.03 2024 в 20:09

Тези са на приципа: хем сърби, хем боли! До преди 5 минути се пазаряха като цигани за министерски постове, а сега се оттегляли! Когато спечелите избори - ще диктувате. Два пъти падат от властта и пак се надуват. Нали уж за България го правите??! Оказа се, че е за министерсли постове, за контакти, за регулатори. Нищо което да е за хората! Ненавиждам Мухобойко, Пеевски и цялата пасмина. Обаче, и този цирк е жалък!

9347

7

Анализи

19.03 2024 в 20:04

Като гледам координираните действия, очертава се нова сглобка - ГЕРБ,ДПС, Възраждане, Радев. Честито!

22548

6

dolivo

19.03 2024 в 19:46

Радев, Шиши и Боко чукнаха тост с водка Столичная

9347

5

Анализи

19.03 2024 в 19:46

С Борисов не се преговаря. Той е нечестен, лъжлив и непочтен.

1005

4

ПР

19.03 2024 в 19:39

Смръдливи схеми на ББ и ДП.Които благият Жираф подмолно изпълни.Много долно и недостойно.Подли игри.

1000

3

PaulPierce

19.03 2024 в 19:30

Гонзо пък е внесъл кандидатурата на Гуардиола за треньор на националния отбор, Юрген Клоп е предложен за помощник треньор. Те не знаят още но едва ли ще откажат :)

75

2

230 млрд баксов

19.03 2024 в 19:23

Боеко и Пеев предлагат кабинет с министри които не са дали съгласие да бъдат министри?!?!?!?
Тука требе професионален анализ от психиатър!
 
X

Да помогнем на украинските деца!