ПП-ДБ и ГЕРБ договориха бюджета: Или законът на Асен Василев, или правителството пада

Йорданка Веселинова 26 юли 2023 в 11:09 5833 2

Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА ЙОРДАНОВА

Лидерите на управляващата (не)коалиция

Компромиси, за да не падне ротационният кабинет, спасиха Бюджет 2023. Това бе договорено от управляващата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на извънредна лидерска среща в парламента рано тази сутрин, на която присъстваха Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов. Финансовият министър Асен Василев също е присъствал на разговорите, но дистанционно.

След края ѝ тримата лидери дадоха съвместен брифинг и обявиха, че предложената от Асен Василев план-сметка ще бъде приета.

"Бюджетът е политическият закон на едно такова управление. Разбира се, че и ние в нашата предизборна програма сме обещавали и казвали, но ако не се приеме бюджетът на финансовия министър, то просто това правителство пада", каза Бойко Борисов.

Той добави, че е направил много компромиси в името на това правителството да остане, което определи като "по-доброто решение". 

ГЕРБ, ИТН и Възраждане осакатиха бюджета. Асен Василев се отрече от закона си

Вчера на продължилото повече от 10 часа заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси план-сметката, предложена от Асен Василев, бе тотално прекроена от ГЕРБ, ИТН и "Възраждане". След като комисията прие нови разходи за над 360 млн. лв., депутати от трите формации орязаха мерките за събираемост на приходите. Заради това минути преди полунощ финансовият министър заяви, че се отрича от проектобюджета.

Ще станат ли ГЕРБ и ПП-ДБ коалиция

Казуси като бюджета, в които едновременно има нещо като коалиция, но и алтернативни тематични мнозинства, за пореден път поставят въпроса за коалиционното споразумение. Днес лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ съобщиха, че документът се изработва от Христо Иванов. Очакваше се тази седмица лидерите на партиите да подпишат документа. Това се случва повече от месец и половина след избирането на ротационния кабинет "Денков-Габриел". Тогава двете парламентарни групи дружно отричаха да са в коалиция и така и не подписаха документ, който да ги обвърже, но и да регламентира отношенията в мнозинството. 

"Нулева толерантност към корупцията"?

С това мото "Продължаваме промяната" изгря на политическата сцена в България през есента на 2021 г. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев обаче се готви да подкрепи номинирания за шеф на Сметната палата Димитър Главчев. Това се случва, след като в предходния парламент по инициатива на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" се проведе чистка на изпроводяк и партиите предсрочно освободиха председателя на Сметната палата Цветан Цветков (през 2015 г. той бе номиниран от ГЕРБ, РБ и "патриотите", б.р.). Това се случи без мотиви и извънредно. Впоследствие ПП и ДБ сезираха Конституционния съд, който по-късно се произнесе, че освобождаването му е противоконституционно. Вчера Цветков даде брифинг, по време на който обяви, че е освободен заради политически натиск около одит за фалита на КТБ. 

След всичко това в петък се очаква ПП-ДБ да подкрепи номинацията на ГЕРБ за Сметната палата.

Конституционна реформа... все някаква

По време на вчерашното извънредно заседание на конституционната комисия стана ясно, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще внесат общ проект за промяна на основния закон в идните дни. Още тогава пролича, че има разделителни линии и подводни камъни.

От думите на Борисов днес стана ясно, че нямат възражения срещу идеята за промяна на националния празник на 24 май. Тази идея оригинално е на ГЕРБ-СДС и по-конкретно на бившия образователен министър Красимир Вълчев, който я лансира миналата година.

ГЕРБ-СДС обаче няма да подкрепи идеята за мандатността на кметовете. ПП-ДБ предлагат кметовете да имат право на до два мандата. Тази идея също не е нова. Тя бе внасяна в предходния парламент от групата на ПП.

А кметските избори?

Преди няколко седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е склонен да говори за обща дясна кандидатура за кмет на столицата. Тази идея обаче не намери подкрепа у ротационните му партньори. Днес той обяви, че партията няма да коментира номинации и имена до септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

26.07 2023 в 12:49

Рекет ли надушваме?

2550

1

alfakentavur

26.07 2023 в 11:57

Дръжте правителството!
Рано или късно рашистките мекерета и национални предатели, воглаве с Резидента Радев, няма да издържат и ще се издънят още по-жестоко и това ще е краят им.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки