'Полудяха, като разбраха, че Рашков може да стане шеф на КПКОНПИ'

OFFNews 23 юли 2022 в 15:59 7129 11

Георги Свиленски

Снимка Стопкадър: БНТ

Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП

Изборът на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е взривил парламентарните сили и е минирал преговорите за кабинет, отново чрез "Има такъв народ".

Това става ясно от интервю на председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски в предаването на Георги Любенов.

"ДПС, ГЕРБ, "Има такъв народ", когато разбраха, че Бойко Рашков може да стане председател на КПКОНПИ, когато разбраха, че срокът за подаване на документи ще бъде намален на 5 дни и другата седмица щяхме да имаме избран председател на КПКОНПИ, който да се бори с корупцията, когато видяха закона за КПКОНПИ приет на първо четене и реалната възможност той да бъде приет на второ четене, полудяха", заяви Свиленски.

Препъникамъкът бяха тези 5 дни срок за гласуване за избор на Бойко Рашков, защото видяха възможността тази комисия наистина да заработи, обобщи той.

Свиленски посочи, че са водили преговорите за съставяне на правителство по правилата, вчера до 13 часа са получавали предложения за програмата на бъдещия кабинет и 3 часа по-късно преговорите са прекратени - чрез изявление на Слави Трифонов след изтекъл запис от среща на парламентарната група на "Демократична България". Записът изтече, тъй като се оказа, че камерите в залата, където се е състояла срещата, не са били изключени.

"Бойко Рашков показа, че не го е страх да се бори с корупцията, че не е заложник на интереси, това показа той и от това ги е страх", заяви председателят на ПГ на "БСП за България".

БСП ще реши е понеделник на заседанието на изпълнителното бюро как ще действа с третия мандат, който до вчера се очакваше да задържи до 12-15 август.

Според него Бойко Рашков може да каже какво се прикрива и какво не се прави и това е големият страх, който тресе хората, които искат България да няма правителство, да се тласне към избори, да няма парламент.

"Има такъв народ" за четвърти път в рамките на година и половина "събарят държавата, събарят правителствата", каза още Свиленски.

Видяхме как ИТН за четвърти път в рамките на година и половина сриват държавата и провалят всичко: рушат институции, законодателството, и всичко. Заради тях отиваме на избори за четвърти път, категоричен е социалистът.

"Демократична България" са били коректни като са казали, че ще решат дали да участват с министри или не след нареждането на управленската програма, каза още Свиленски.

Два часа преди изявлението на Слави Трифонов вчера, бяхме заедно с Тошко Йорданов и Ива Митева. Не ни е работа да коментираме срещата на ДБ, могат да си говорят каквото искат, добави депутатът.

Трифонов си намерил привиден повод да се оттегли, като разбрал че Рашков ще бъде избран, смята Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

9

Тролов

24.07 2022 в 02:03

Свилендки лъже по задание на Нинова. БСП получиха мандата преди 6 дни и нищо не им пречеше да посочат кандидат-премиер, още повече,че и Свилендки си каза, че Асен Василев е кандидата.А Закона за КПКОНПИ тепърва трябваше да бъде обсъждан на 2 четения и гласуван в зала. Чак длед това НС трябваше да проведе процедура по избор на Председател на КПКОНПИ и пак да гласува. Т.е. след месец-два

1331

8

ваксиниран

24.07 2022 в 00:19

Новите тролски профили даже съм ги пропуснал. Много сте активни - да не сте нови в бранша? Овчари нещастни.

-240

4

редовно четящ

23.07 2022 в 17:05

Троловете също полудяха!

-4778

3

137

23.07 2022 в 16:26

@1,
Това, че крадецът от Банкя е на свобода е поради некадърността на Рашков и ПП. Всички гледахме цирка, койти изписа веждите на боко. Всички видяхме главният клоун иначе набеден за преподавател по нпк в юридическия факултет на су. Няма как едната страна на семейството да мачка другата, все пак те всички са едно семейство - управленски елит, и играят за баницата заедбо срещу нас.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша