Политолози: При нови избори ще се появи радикална партия

Offnews 14 октомври 2014 в 08:11 6109 7

Кольо Колев и Димитър Аврамов

Снимка bTV

Ако партиите не се договорят за съставяне на правителство и се стигне до нови избори, има опасност от радикализация и появата на крайни десни или леви партии.

Около това мнение се обединиха социологът Кольо Колев и политологът Димитър Аврамов пред bTV.

Според Колев ситуацията в България напомня тази в Германия през 30-те години.

„Ако се явят на нови предсрочни изброи, на партиите отминалите избори ще им се видят песен. Напълно възможно е да се появи краен политически субект – крайно ляв или крайно десен“, обясни социологът.

Според него национално отговорното решение сега е да се състави работещо мнозинство.

„Отговорността за това е на ГЕРБ и това не означава, че няма да има извиване на ръцете, докато накрая се стигне за съставянето на мнозинство. Ще се задейства механизмът за самосъхранение на българския политически естаблишмънт“, каза още той.

Според него ако не се състави правителство, това не е заради наличието на задкулисие, което има други планове. Колев обясни, че в такива случаи обикновено става въпрос за „обикновена глупост и елементарна алчност“.

„В случая това, за което говорим, е точно това ръмжене, недоволство на хората, които казват: "Не искаме вече така; не искаме това водене на политика; вместо да се подобрят нещата, искат да ни бръкнат по-дълбоко в джоба", коментира Колев.

Според Димитър Аврамов страната е в по-лоша позиция, отколкото е била през февруари 2013 година, когато имаше протести срещу вдигането на цените на тока.

„Две години са загубени за реформи в сектора. Бизнесът вдига цените. Бизнесът, избирателите и хората не се интересуват кой е на власт, а искат решение на проблема“, каза той и прогнозира, че при нови избори ще има радикализация.

„Обикновено ситуацията показва исторически, че като идва криза, идват тези с грешните решения. Хубаво е да има правителство с консенсус“, обясни Аврамов.

Според него това дали ще има нови избори зависи от възможностите за създаване на ново правителство и от това, ГЕРБ ще успеят да прокарат адекватни решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика