Пловдивският панаир да стане паметник на културата, предлага ДБ

Христо Иванов лично призова Бойко Борисов да не "харизва" панаира на Георги Гергов

Ружа Райчева 05 януари 2023 в 12:54 1465 1

Брифинг на Демократична България в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Брифинг на Демократична България в Народното събрание

Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата, предлагат от парламентарната група на "Демократична България".

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) ген. Атанас Атанасов заяви на брифинг в парламента, че техните общински съветници водят тежка битка в пловдивския общински съвет за запазване на собствеността на Пловдивския панаир.

На 19 декември Гергов овладя Пловдивския панаир с подкрепата на ГЕРБ и отцепниците от БСП. Общинският съвет в Пловдив подкрепи предложенията, с които Гергов ще може да взима еднолични решения в дружеството "Пълдин туринвест", което управлява комплекса. На последното заседание съветници от БСП и ГЕРБ провалиха заседанието за акциите на панаира.

"От другата страна има мобилизирана сериозна политическа сила, която се предхожда от Георги Гергов, който чрез различни ходове се опитва да получи правото на собственост върху целия панаир", каза той.

По думите му бившият депутат от БСП Георги Гергов разглежда панаира като строителна площадка и по този начин там може да изникне и нов жилищен квартал.

Депутатът Йордан Иванов (ДБ) поясни, че парламентарната група на ДБ е изпратила писмо до служебния министър на културата Велислав Минеков, с което настояват Министерският съвет да обяви панаира за паметник на културата, за да се прекъснела възможността за започване на мащабно строителство на територията му.

"Ако държавата не си свърши работата, законът дава възможност гражданите да инициират такава процедура, затова ние ще инициираме подписка, но нека дадем възможност на държавата първо да си свърши работата", заяви Йордан Иванов.

В понеделник, 9 януари, ще има нова сесия на Общинския съвет на Пловдив. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов лично се обърна политическото ръководство на ГЕРБ и лидерa Бойко Борисов и ги призова да не участват в "харизването" на пазара на Гергов:

По-късно на брифинг в парламента и от БСП се обявиха срещу овладяването на Пловдивския панаир. "БСП сме категорично против Пловдивският панаир да бъде частна собственост. Той е национално богатство", каза Иван Петков. По думите му общинските съветници от ГЕРБ продали Пловдивския панаир, а левицата се е разграничила от общинските съветници от БСП, които според него били "изцяло контролирани от Гергов".

Снимка: Пресцентър БСП

Бизнесменът Георги Гергов е почетен консул на Руската федерация в Пловдив и руски гражданин. Според председателя на ДБ в местния Общински съвет Веселина Александрова, докато ЕС конфискува имоти на представители на режима на Путин, общинските съветници на евроатлантическата партия ГЕРБ подаряват за празниците 350 декара от Пловдивския панаир тъкмо на почетния руски консул в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика