Плевнелиев: Армията има нужда от допълнително финансиране и сериозна модернизация

OFFNews 17 април 2015 в 14:39 4990 8

Плевнелиев: Армията има нужда от допълнително финансиране и сериозна модернизация

Снимка twitter.com/BgPresidency

Армията има нужда от допълнително финансиране и сериозна модернизация. 

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес посети гарнизонния учебен център „Анево“, където се запозна със задачите и мисиите на военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В учебния център държавният глава наблюдава демонстрация на бойни възможности и способности от различни военни формирования и се запозна с въоръжението и новото оборудване в бригадата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Българската армия има нужда от сериозна модернизация и допълнително финансиране за доизграждане и развиване на своите способности и изпълнение на мисиите си. „Българската армия трябва да бъде оставена на спокойствие, за да изпълнява функциите си, проблемите не бива да се подминават, но не бива и да се политизират“, категоричен беше държавният глава.

Снимка: Twitter

„Средата за сигурност се променя, като, за съжаление, тя се влошава, защото никога след края на Втората световна война в Европа не е имало толкова кризи и това бе отбелязано на срещата на върха на НАТО в Уелс миналата година“, отбеляза още президентът Плевнелиев. „Демокрацията не е даденост, тя се защитава. Една война може да бъде спечелена, но по-важно е мирът да бъде гарантиран, а за това ни е необходима армия, която да е мотивирана и способна“, заяви държавният глава.

От своя страна командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков посочи, че посещението на президента е знак за високата подкрепа, която държавното ръководство дава на Българската армия. „Във ваше лице виждаме главнокомандващ, който милее за Българската армия“, каза ген. Шивиков по време на срещата с държавния глава.

Социалните права на военнослужещите, недостигът на резервни части за военната техника и проблемите с логистиката, бяха част от проблемите, за които личният състав на бригадата информира президента Плевнелиев по време на работната среща.

Заради недоброто състояние на армията президентът свика заседание на Консулативния съвет по национална сигурност (КСНС), което ще се порведе на 27 април. Темата на КСНС е: "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност“.

Снимка: Twitter

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!