Петков: Защо трябва да изтеглим 16 млрд, като трябва да покрием само 7 млрд?

OFFNews 24 февруари 2015 в 11:07 3481 8

Политиката на референдумите трябва да стане чест от ежедневието и е хубаво, че президентът подкрепи идеята, както и тази за мажоритарния вот. Държавния глава Росен Плевнелиев много ясно подкрепи идеите на АБВ и за промени в конституцията и разширяване правата на държавния глава. Това обяви в студиото на БНТ бившият вътрешен министър Румен Петков. Ексдепутатът от БСП напомни, че референдумът за АЕЦ"Белене" остава тежък удар за референдумите, в който БСП употребява народа. "Те спечелиха убедително този референдум и после го загърбиха. Това накара хората да си мислят, че няма смисъл от тези инициативи", заяви Петков и добави, че АБВ ще настоява в Добрич да се проведе референдум за шистовия газ. 

За идеята на финансовия министър Владислав Горанов да изтегли нов заем в размер на 16 млрд. лв. бившият вътрешен министър бе категоричен, че никой от АБВ не оспорва необходимостта от подобно решение. 

"Никой няма съмнение, че трябва да се вземе заем, за да се покрият старите задължения, но такива стратегически решения е недопустимо да се подават в 6 без 5, без обяснения. Ние обаче не сме убедени, че трябва да се вземе толкова голям заем. При този случай парламентът беше заобиколен и сложен на колене. Държавата не излезе чрез министър-председателя си Бойко Борисов да обясни необходимостта от този дълг. Никой не разкри защо трябва да изтеглим 16 млрд., като трябва да покрием само 7 млрд.Финансовият министър трябва да ни убеди в необходимостта от този дълг и неговия точен размер", коментира още Петков. Той бе категоричен, че точката за дълга трябва да се изтегли от дневния ред през тази седмица и да се намери балансираното решение. 

Бившият вътрешен министър изрази и категоричната си позиция за радикални промени в службите за сигурност и МВР. "Нека новият министър Вучков избере сам екипа си, призова Петков. За разработката с кодово име "Червей" Петков смята, че казусът не трябва да бъде оставен да отшуми. "Нека станат ясни заявителите, мотивите и обхвата на исканията за използване на СРС-та. Фактът, че главният секретар на МВР е заобиколен е много притеснителен. Ако тези неща не се разберат, ще имаме проблеми в сектор "Сигурност", както и с нашите европейски партньори", завърши Петков.

С присъщото си чувство за хумор ексминистърът на МВР коментира изненадващата визита на премиера Бойко Борисов на конгреса на "Движение 21" и целувката му с лидерката на новата партия Татяна Дончева.  "Мислех си, че моята целувка с Цецка Цачева ще остане ненадмината, но след тази между Лютви Местан и Сергей Станишев на Орлов мост си промених мнението. Сега обаче Бойко Борисов и Татяна Дончева надминаха всички", и добави на шега, че не ревнува. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews