Петър Стоянов критикува Радан Кънев за новия десен проект

OFFNews 22 януари 2016 в 19:22 8700 28

Президентът между 1997 и 2002 г. Петър Стоянов обяви, че е смутен от идеята на лидера на ДСБ Радан Кънев за нов десен проект.

„Хем искат да имат влияние в правителството, хем по-крайна реторика – не съм склонен да приема това обяснение, аз вярвам в искреността на Радан Кънев”, коментира Стоянов пред bTV.

Мислех, че няма да доживея левицата да се разцепи, а десницата да се обедини, а сега съм малко смутен от идеята за нов десен проект. ДСБ има историческа отговорност към десницата. Преди 12 години нанесоха удар, от който СДС никога не се съвзе, но никога не станаха фактор в дясното, каза той.

След като в продължение на няколко години ДСБ събираше под 5% от гласовете, се видя принудена да се коалира със СДС - това "тяло без дух", после с Меглена Кунева, наречена от бившия лидер на ДСБ Иван Костов "червена кукувица",  а сега и с АБВ, с което участва в управлението, допълни Петър Стоянов.

Моралният ангажимент на излизащия в опозиция е да каже, че не е доволен от начина на провеждане на реформите, че може да предложи по-добри решения, но трябва да каже кога - на следващите избори или след 2 години, например, ще има достатъчно мнозинство, за да направи реформите по своя начин. Ако Бойко Борисов е прав и не иска с друг да състави правителство, обричаме България на правителствена криза, когато всички около нас са в криза, коментира още той.

Стоянов е категоричен, че сегашната коалиция е най-добрият възможен в момента вариант.

Той изрази и несъгласието си с Георги Първанов, който критикува президента Росен Плевнелиев.

Първанов наруши добрия тон, той беше президент 10 години, аз тогава не си позволих да го критикувам, не защото бях във възторг, а защото не е много редно да се критикува настоящия президент, подчерта Петър Стоянов.

Плевнелиев стратегически не е допуснал нито една грешка. Плевнелиев е европейски тип политик, което е важно за България. Той е комуникативен, общува с колегите си от други страни без комплекси, модерен и открит политик е и стои много добре в Европа, каза Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews