Петър Чобанов и Андрей Гюров станаха подуправители на БНБ с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Тошко Йорданов: Гюров няма капацитет за длъжността, припомнете си кой беше министър на финансите, когато шест милиарда от КТБ потънаха. Честити ви подуправители, колеги

Александра Маркарян 26 юли 2023 в 11:47 2630 2

Андрей Гюров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Андрей Гюров

Без нито един коментар или забележка депутатите избраха Петър Чобанов и Андрей Гюров за подуправители на Българската народна банка с шестгодишен мандат по предложение на управителя Димитър Радев.

Чобанов подкрепиха 148 депутати (от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС), 46 бяха против ("Възраждане" и ИТН), 15 се въздържаха (БСП).

148 бяха и гласовете "за" избора на Гюров, "против" - 45, въздържаха се 17. Той получи получи подкрепата на същите политически сили: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Против" бяха от "Възраждане" и ИТН, въздържаха се социалистите.

Ако станат подуправители на БНБ, Чобанов и Гюров ще отговорят за въвеждането на еврото и информационната кампания

След гласуването и преди клетвата им на трибуната излезе Тошко Йорданов (ИТН), който взе думата за различен вот и го обясни така:

"Гласувах против и ще ви припомня две неща, защото вие така или иначе ги избрахте тези подуправители чисто политически. Господин Гюров от ПП-ДБ самите техни коалиционни партньори знаят, че капацитетът му не отговаря на заеманата длъжност. А за другия подуправител - спомняте ли си КТБ? Спомняте ли си, че шест милиарда потънаха и спомняте ли си кой беше финансов министър тогава? Честити ви подуправители, колеги".

С тези думи Йорданов слезе от трибуната, депутатите в залата станаха на крака и чуха клетвата на двамата избрани, които стават подуправители днес.

Петър Чобанов - новият подуправител и ръководител на управление "Банково" - е министър на финансите точно по времето на фалита на Корпоративна търговска банка (2013-2014 г.), до който се стигна след разрива в отношенията между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС днес Делян Пеевски. Преди министерския си мандат Чобанов е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози и председател на Комисията за финансов надзор. Дипломата му за висше образование е от УНСС, където и преподава в момента и е доцент.

Андрей Гюров (ПП-ДБ) от днес е подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно". Доктор е по икономика от Виенския университет и кариерата му преминава през различни Виена и Чикаго. Той също е преподавател.

Управителят на БНБ  Димитър Радев ги представи с думите, че е се е водил от професионалните и личните им качества и че вярва, че двамата ще допринесат в максимална степен за развитието на централната банка. Самият той бе избран за втори мандат като управител на БНБ на 18 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

2

Владè

26.07 2023 в 18:23

Преди време казàх нещо за кирил,сорбоната,"шушумигата",коня, магарето, бонефффф,цлафчоуууу и кой ли още не. Изразих се по същия неизтънчен начин,както сега.
Изискани коленичещи радевому десни се посвениха от дращенето ми,та и ме укориха.
А ми обяснете що прави струва петьо чобанофффф с гласовете на тез, в кито почти повярвах.
А стига бе, фалшивци. Беге екперт, баш експерт.
Потуранковци, дихилисти,съсродници,радевойотовци ,цлавчотрифунофци, ни Оправляват.

1000

1

Терицио

26.07 2023 в 13:00

Гн.чобанов едва ли знае и таблицата за умножение...не разбирам за какво я слагат тази калинка?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки