Пеевски настоя незабавно да отворят Руската църква

БСП искат изслушване на шефа на ДАНС за доклада, заради който бяха изгонени руските свещеници

Ружа Райчева 25 септември 2023 в 13:24 4116 3

Делян Пеевски в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Пеевски в парламента

ДПС ще внесе искане за допълнително финансиране на Руската църква, а БСП иска извънредно изслушване на шефа на ДАНС Пламен Тончев по повод доклада, заради който бяха експулсирани руските свещеници, а църквата - затворена. 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е категоричен, че храмът "Св. Николай Мирликийски", известен като Руската църква, трябва да бъде отворен отново. По думите му в рамките на деня би трябвало да се разбере кой е собственик на църквата.

"Който я е заключил - да отвори църквата. Нека изслушаме председателя на ДАНС по темата, щом службите имат данни. Въпросът е защо една църква в центъра на София е затворена и по каква причина. Нека държавата да каже кой е собственикът и да се задействат това да се отвори", каза Пеевски.

Според него председателят на ДАНС е прекалил с тона си към Кирил Петков. Пеевски поясни, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС не са се отказали от идеята за смяна на националния празник в Конституцията и че идеята ще се обсъди между първо и второ четене.

Той настоява да се разбере кой е разпоредил църквата да затвори. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че от партията са внесли искане до председателят на НС за извънредно изслушване на Пламен Тончев за "мистериозния доклад" на ДАНС, заради който бяха експулсирани руските свещеници от България. По думите ѝ никой не е виждал доклада, а всички се позовават на него.

"Има информация, че е изготвен с натиск отвън. Ако тези хора са били наистина шпиони, редът е да бъдат заведени в съда. Очевидно нямат сериозни доказателства и затова искат да ги изгонят", заяви Нинова. Днес Пламен Тончев ще бъде изслушван за сигурността на машинното гласуване и така или иначе ще е в НС, но Нинова очаква депутатите да откажат предложението на БСП за изслушването. "По този начин се затваря устата на опозицията, защото има редица такива спорни доклади", коментира тя.

Според нея такива ключови въпроси умишлено се засекретяват и този повод се използва, за да се овладеят службите и да се употребяват за лични цели и информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1241

3

БотоксПутю

25.09 2023 в 20:51

И да попитам - къде се скри онзи мушморок в Президенството да се изцепи по въпроса? Чета, че се срещнал с началника на виетнамския парламент и щял да гради стратегическо сътрудничество с Виетнам. Да е.а и стратега да е.а.

1241

2

БотоксПутю

25.09 2023 в 20:46

Нинова: ""Има информация, че е изготвен с натиск отвън."
Знаех си аз, че Северна Македония ни подлива вода в отношвнията с "братушките".

723

1

user4eto

25.09 2023 в 14:27

Корнело, какъв съд? Та той не може и не иска да осъди отявлени престъпници с тонове доказателства, а ти искаш с рашистки шпиони да се занимава.
Върви при шефовете си от кремъл и им искай обяснения!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews