Първанов: Предсрочни избори наесен

OFFNews 10 май 2014 в 14:42 4280 4

"Най-вероятно наесен ще има предсрочни парламентарни избори. Агонията и безсилието, които са обхванали изпълнителната власт и дейността на Народното събрание показват, че настоящото управление няма бъдеще", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в интервю за Нова тв тази сутрин.

Той отново обяви, че предлага България да стане президентска република и обясни, че ако това беше факт сега, един "силен и стабилен президент" би разпуснал парламента.

По думите му основната партия мандатоносител в момента е силно зависима от външни фактори. Решенията отдавна не се вземат в НС на БСП, а някъде по етажите на „Позитано“ или на друго място и после се свеждат на ръководния орган на социалистите. Това бе и причината правителството да бъде представено като експертно, а после да бъде сведено едва ли не, като списък за одобрение пред ръководството на левицата, посочи Георги Първанов.

"Подобен почин на управление доведе до там, че в България започна истински политически „лов на вещици“ и настоящото ръководство на страната отстранява инакомислещите, дори при най-малко подозрение, че може да кривнат от утвърдената от партията линия на поведение", каза Първанов.

Лидерът на АБВ разкритикува остро и външната ни политика, която водела до изолация.

Той коментира и темата "Южен поток".

"Що се отнася до "Южен поток", ние сме подписали онова, което е важно за България. И не само България, а и Австрия тези дни подписа. Италия..., още пет страни от ЕС има по това трасе. Та нима всички те са част от някаква корупционна сделка? Не. Това е проект, необходим на Европа и аз се питам, когато ЕП гласува против "Южен поток" и обръща с неловко мълчание гръб на "Северен поток", защо не санкционираме Русия именно със спиране на доставките по "Северен поток"? Това е двоен стандарт. Брюксел има двоен стандарт, но това е защото отново ще кажа, българската дипломация не проявява характер", заяви Първанов.

Според Първанов АБВ ще получи над 7% от гласовете на изборите за Европейски парламент, които в България се провеждат на 25 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови