Панев: Ако печалбата на Лукойл се ползва за намаление на цените, литър гориво ще е около 50 ст.

OFFNews 22 ноември 2022 в 10:32 2711 2

Владислав Панев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Владислав Панев

Облагайки само една част от печалбите на "Лукойл", стимулираме още по-голям внос на руски петрол, без това да се отрази на цените по бензиностанциите. Тоест ние не само заобикаляме санкциите. Ние насърчаваме по този начин покупките от Русия. От свръхпечалба над 2 милиарда лева ще влязат, при сегашните маржове, 700 милиона лева. Ако всичките тези пари се дадат за намаление на цените на горивата, цената ще бъде около 50 стотинки на литър гориво.

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Зелено движение" и депутат от "Демократична България" Владислав Панев. Вчера вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обяви, че бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" вече няма да работи на ишлеме с руския нефт, купувайки и продавайки чрез фирми посредници, а ще е директен вносител и износител. Така цялата печалба на дружеството ще остава в България.

Лукойл маха посредниците, обещава да плати до 700 милиона лв. данък печалба догодина

Договорената от правителството "Петков" дерогация за вноса руски петрол в България изтича през декември. Служебното правителство твърди, че дерогация е възможна до края на следващата година. "Моята информация е, че това далеч не е сигурно. Нещата висят във въздуха. Тези 700 милиона лева не са птичка в ръката в никакъв случай", предупреди днес Владислав Панев.

"Добрата новина е, че "Лукойл" се съгласи да си изпълнява задълженията си в България и да си плаща данъците – нещо, което не е правила от 2007 г. досега. За първи път тази година обяви, макар и символична, печалба от 70 милиона лева", каза той.

Панев обясни, че прогнозата на вицепремиера Христо Алексиев за 700 милиона лева приход в бюджета за 2023 г. от "Лукойл" може да се реализира при натовареност на рафинерията "на макс", тоест при договоряне на дерогацията за продажба на произведени от "Лукойл" нефтопродукти, както и ако се запази маржът между "Уралс" и "Брент".

"Това е договорка от типа "и вълкът сит, и агнето цяло". Ние предлагаме още от пролетта справедливо облагане на свръхпечалбата, което няма да значи 700 милион лева годишно, а 1 млрд. долара. Действията на правителството са изпреварващ удар, който цели да прекрати исканията за по-справедливо облагане на тези свръхпечалби", обясни депутатът.

Същевременно Панев подчерта, че е правилна стъпка не всички социални мерки да се фокусират върху отстъпки в цените на горивата, а да се подпомогнат и пътуващите с обществен транспорт, тъй като не всички разполагат с лични автомобили. "Ако отстъпките отидат към ваучери за ползване на автобуси и на влакове, това би било по-справедливо", смята той.

Според Владислав Панев вчера по време на срещата с ДБ на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев е проявил агресивна дипломация, която няма общо с консултации за връчване на мандати за правителство, а е "заяждане на геополитически теми":

"Изводът може би е, че на президента му е удобно да управлява със служебни правителства и затова бави мандатите. Бавенето на мандатите е очевидно и това, че той се чувства комфортно с управление на служебен кабинет."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews