От хотелите в Слънчев бряг - във военна база в Сарафово и контейнери в Елхово

OFFNews 31 май 2022 в 15:03 6005 0

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Във Военната база в Сарафово вече са настанени първите украински бежанци.

Те са транспортирани с два автобуса от Слънчев бряг, като са основно майки с деца, съобщи БНР. Освен в Сарафово буферен лагер ще има и в Елхово.

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база след оценка на потребностите им.

Днес е последният ден от правителствената програма за бежанци, по която държавата плащаше по 40 лева на ден на човек на хотелиерите. След хаос и дезинформация бежанците масово не се възползваха от предложения им транспорт до държавни почивни бази във вътрешността на страната. В резултат, вчера вицепремиерът Калина Константинова неочаквано обяви, че тази инициатива спира. „Няма да позволя нито един автобус или влак на тръгне празен“, заяви Константинова. Тя каза, че бежанците, които няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Когато капацитетът на военната база в Сарафово се изчерпи, хората ще бъдат настанени в палатки, които ще бъдат климатизирани. На място е пристигнал екип на Върховния комисариат към ООН за бежанците. Експертите са там по покана на представители на българското правителство в региона, за да проверят при какви условия ще бъдат настанени украинците.

Полицаи охраняват базата на Министерството на отбраната в Сарафово и не допускат влизането на журналисти, предаде БНР. Тя  е строго охранявана и капацитетът ѝ е 200-250 души. На място ще бъде изграден и палатков лагер от около 700-800 палатки, които да поемат евентуалния бежански натиск.

"Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер, да се установят реално неговите нужди и след това да бъде насочен към съответната държавна база. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия", заяви пред журналисти Пламен Янев, зам.-областен управител на Бургас, цитиран от БГНЕС.

„Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, добави Янев.

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал. Много от чужденците обаче вече са решени да напуснат страната, като се отправят към страни от Западна Европа. Много от украинците у нас са заявили, че ще се отправят към румънската столица.

Към днешна дата, държавата не разполага с точни данни за броя на украинските граждани, които се намират на територията на област Бургас.

Украинските граждани, които чакаха автобуса за Сарафово в Слънчев бряг, споделиха пред БНТ, че не знаят какво ги очаква.

"Нищо не ни казаха. Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим. Няма да останем, ако няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци", заяви Марина от Днипро.

"Вчера хората ги преместиха в базата в Китен. Ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс - просто нормални условия за децата", каза Вика от Днипро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки