Обсъждат се няколко варианта за нов национален празник

Според Денков Руската църква трябва да бъде отворена

OFFNews 26 септември 2023 в 14:01 2396 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Обсъждат се няколко варианта за смяна на националния празник, заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти.

Той обяви, че е оптимист за приемането на промените в Конституцията, защото има сериозен консенсус относно промените в правосъдната система. По отношение на въпросите, свързани със статута на служебните правителства и националния празник, се обсъждат няколко варианта, каза той.

Денков предупреди, че ако поправките в правосъдната система не бъдат приети от депутатите, това ще бъде проблем за цялата реформа, включително във връзка с очакванията ни за влизане в Шенгенското пространство и в еврозоната. Денков е категоричен, че дискусията за статута на служебните кабинети не е самоцел:

"Тя е резултат от това, което видяхме при продължителен период на управление на служебни правителства - как президентът еднолично може да вземе огромна власт, която не му се полага по Конституция, следвайки принципа на разделение на властите", заяви акад. Денков.

Министър-председателят изтъкна, че има три варианта за промени в статута на служебните кабинети. Първият е те да бъдат премахнати, каквото са предложили представители на Венецианската комисия на неотдавнашна среща в Министерския съвет. Вторият е премиерът на такова правителство да се избира измежду заемащите няколко конкретни висши позиции и той да предлага министрите. Третият вариант е силно да се ограничат правомощията на служебното правителство.

"Руската църква трябва да стои отворена и това е работа на Българската православна църква. Въпросът къде е ключът не трябва да го отправяте към мен", каза той.

По-рано днес йеромонах Никанор, който е игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", съобщи, че руската църква е собственост на Русия, но се управлява от Светия синод. Патриарх Неофит няма ключ. Денков посочи, че патриарх Неофит вече е направил необходимото, за да бъде отворен отново храмът "Св. Николай Мирликийски", известен като Руската църква.

Министър-председателят е на мнение, че експулсирането на руските свещеници не е било грешка. "Изгонени са хора, които са работели срещу националните интереси на България. Те са чужди граждани и в случая е следвана стандартна процедура", коментира той.

Денков потвърди, че българският посланик е бил извикан в руското външно министерство в Москва, но че това не би променило решението на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Премиерът заяви, че е прочел доклада на ДАНС и че в него има достатъчно основания руските свещеници да бъдат експулсирани от България. Те няма да бъдат допускани в страната в следващите пет години.

Според премиера критиките на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов към ДАНС са основателни. "Въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен. Ние ще говорим с председателя на ДАНС като се върне от чужбина", уточни Денков.

Той отказа да разкрие подробности от доклада на ДАНС и заяви, че ще бъде предоставен на народните представители в парламента. Според министър-председателя ДАНС няма право да изказва мнение за политиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки