Руската църква е собственост на Русия, но се управлява от Светия синод. Патриарх Неофит няма ключ

Мога да кажа само добри думи за експулсираните свещеници, заяви йеромонах Никанор

OFFNews 26 септември 2023 в 08:10 5356 4

Йеромонах Никанор

Снимка Стопкадър Нова телевизия

Йеромонах Никанор

"Св. Николай Мирликийски" е собственост на Руската федерация и се управлява от Светия синод на Българската православна църква. Същевременно Софийският митрополит патриарх Неофит няма ключ за храма.

Това заяви пред Нова телевизия йеромонах Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Той изтъкна, че има разлика между духовна юрисдикция и чисто материална собственост.

"Дори сградата да е на руското посолство, тя се управлява от българския Свети синод. Материалната собственост на самата сграда е на Руската федерация, то затвори храма. Те самите вдигнаха вой, че им се изгонва свещеник", каза Никанор. 

По думите му сега църквата ще работи на добра воля. Отецът коментира, че Софийският митрополит патриарх Неофит няма ключ за църквата "заради причини назад във времето", но не уточни повече. 

Йеромонах Никанор защити двамата експулсирани свещеници:

"Получи се един скандал, който не биваше да се случва. Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа само добри думи за тях. Можеше съвсем тихо и спокойно да напуснат. Вместо това, за жалост не България и не българската църква, надигна ужасен вой. Много неприятно! Бяха употребени от своите си."

Йеромонах Никанор посочи, че националната сигурност на България не е нещо отделно, защото сме член на НАТО.

Той обясни, че в момента македонската църква представялва нещо като Източна Румелия - несуверенна държава. Църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от Сръбската православна църква, заяви Никанор.

"Македонската църква няма да седне на православен форум, което значи, че тя не ни е равноправна. Отец Васиан се намеси в това по начин, който македонската държава смята за неправилен и съответно беше изгонен", каза още йеромонах Никанор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1086

4

groznik

26.09 2023 в 12:06

Още един рускоблизог*зец.

-529

3

6екеr4о

26.09 2023 в 11:14

Отец Никанор е бил инвестиционен посредник на Уолстрийт, което предполага някакви базисни икономически познания, но да се произнася по юридически въпроси, без да е гледал документи, звучи прекалено!

На тИлИвизора показаха нотариален акт от типа "констативка" - някакъв нотариус гледал някакви книжа и "констатирал" собственост на руССката държава, пълна простотия!

Доказателствената стойност на гореописания нотариален акт е лесно оборима по съдебен ред, но впечатляващото в случая не е мурзилското квичане по темата гонене на шпиони, а поредния безцеремомен и много груб акт на акресия спрямо нас от страна на Путлеровия режим!!!

1001

2

Краси1

26.09 2023 в 09:57

не се сещам за един свестен човек в тая наша църква та и тоя също

135

1

Far Rider

26.09 2023 в 09:46

Жалко, че такива като Никанор не могат да бъдат запратени във вонящите блата.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика