НС забрани разпродаването на имотите на "Мини Марица-изток"

Всички сделки, касаещи държавните рудници, ще се разрешават от парламента

Йорданка Веселинова 20 юли 2023 в 14:23 1527 0

Гласуването в пленарната зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Росен Желязков даде 15-минутна почивка, по време на която се проведе извънредно заседание на енергийната комисия. Групите на ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха около общи текстове

Парламентът ще разрешава какви действия могат да предприемат държавните органи в "Мини Марица-изток", решиха депутатите днес. Проекторешението мина със 196 гласа "за" и 11 "против" (ИТН).

Според предложението сделки с активите на "Мини Марица-Изток" не могат да се правят без решение на Народното събрание. Сделки с имотите на дружеството пък се забраняват. Изключение бе направено само за земеделските земи.

Първоначалната идея е на "Възраждане", които настояваха за безсрочен мораториум за всички действия в комплекса. Тази идея бе подкрепена в ресорната комисия, но при разглеждането на проекторешението в зала днес партиите размислиха заради възможността Конституционният съд (КС) да отмени акта. Поради това председателят на парламента Росен Желязков даде 15-минутна почивка, по време на която се проведе извънредно заседание на енергийната комисия, която трябваше да изработи консенсусни текстове.

След почивката Тошко Йорданов от ИТН заяви, че групата ме не е отишла на заседанието, защото имало договорка между ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП, които щели да се облагодетелстват.

Бившият председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че пълният мораториум ще блокира всички бъдещи инвестиции в "Мини Марица-изток". Той изтъкна, че в текстовете, предлагани от "Възраждане", липсва срок, което по думите му влиза в колизия с Конституцията.

Рибарски направи редакционно предложение, с което думата "мораториум" отпада, а вместо това всички действия в "Мини Марица-изток" се извършват по предложение на министъра на енергетиката с решение на Народното събрание. Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС пък поиска предложенията да идват не от ресорния министър, а от Министерството на енергетиката. По думите му така се запазва смисълът на мораториума.

Искра Михайлова от "Възраждане" контрира двете предложения и поиска ГЕРБ и ПП-ДБ да изтеглят предложенията си и да внесат отделни проекторешения. Депутатката не изключи възможността проекторешението на групата ѝ да падне в Конституционния съд, и направи любопитния призив:

"Дайте шанс на КС да се произнесе", каза Михайлова.

Искрен Митев от ПП-ДБ опонира и заяви, че "Възраждане" знаят, че решението им е неработещо и противоречи на Конституцията, но въпреки това го предлагат, за да извлекат политическите дивиденти.

Рамадан Аталай от ДПС поискаха земи на "Мини Марица-изток" да могат да се отдават за земеделски нужди.

Какво предстои

В хода на дебата обща теза на всички депутати бе, че служебният кабинет на Румен Радев не е направил достатъчно, за да запази "Мини Марица - изток" и е готвил "разпарчетосване" на комплекса. 

Заради това с решението на НС се забраняват сделките с имотите на дружеството, както и на държавната и общинската собственост, която попада на територията на "Мини Марица-изток". Няма да могат да се продават и  активи на „Източномаришкото въглищно находище“, които имат отношение към минно-технологичната дейност; няма да се позволява на частни инвеститори да изграждат електроцентрали от възобновяеми източници. Освен това се забранява да се пречи на  „Мини Марица-изток“ ЕАД да изпълнява ролята си на концесионер. 

Депутатите решиха още, че няма да могат да се рекратяват концесиите за въгледобив в общините Раднево и Гълъбово и няма да може да се отменят или променят устройствените планове за развитието на „Мини Марица-изток“ ЕАД..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика