НС избегна гласуването на законопроекта на Възраждане за чуждестранните агенти

Ружа Райчева 17 януари 2024 в 16:50 1836 2

Ивайло Папов, Йордан Тодоров и Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Ивайло Папов, Йордан Тодоров и Костадин Костадинов

Законопроектът на "Възраждане" за регистрация на чуждестранните агенти изненадващо влезе в дневния ред на Народното събрание, но бе "заметен под килима" с удължена почивка, въпреки която пленарното заседание приключи точно в 14:00 часа. 

"Възраждане" предлагат медиите, журналистите и гражданите, получили над 1000 лева финансиране от чуждестранен източник за година, да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти" от Министерството на правосъдието. Партията на Костадин Костадинов системно внася този законопроект, откакто е в парламента.

Когато дойде време да се обсъжда законопроектът на "Възраждане", депутатите от управляващото мнозинство демонстративно напуснаха пленарната зала.

Към 12:30 часа зам.-председателят на НС Никола Минчев даде почивка до 13 часа. Заседанието обаче бе подновено в 13:20. А точно в 14 часа Минчев разпусна заседанието. 

Преди това се стигна до заплаха от страна на Тошко Йорданов (ИТН), че ще съди Явор Божанков (ПП-ДБ) заради изказване, че бившият общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев финансира ИТН

В законопроекта на "Възраждане" се предлага да има публичен електронен регистър на "чуждестранните агенти", към който всяко задължено лице да декларира, че получава подпомагане от чужбина в 15-дневен срок.

Всяка седмица публичният регистър да бъде задължен да предоставя на Съвета за електронни медии и на Министерския съвет актуална информация от базата данни за лицата, регистрирани като "чуждестранни агенти", настоява "Възраждане". 

На обявените за "агенти" да се забрани да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за личностно развитие, в социални домове, в обекти на МВР и на министерство на правосъдието, както и в Българската академия на науките, пише в законопроекта.

Партията на Костадин Костадинов иска на "чуждестранните агенти" и свързаните с тях физически лица да се забрани да извършват творческа дейност за сметка на държавния или местния бюджет, да участват в обществени поръчки, да участват в проекти на държавната и местната власт и да извършват оценки върху околната среда.

Да им се забрани да участват в политически дейности, лобиране или предизборна агитация под каквато и да е форма, както и дейности по оказване на влияние върху всяка част от обществеността на България, искат още от "Възраждане". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

17.01 2024 в 17:28

Само това липсваше. От тук до Белене вече има само една крачка. Имам предвид концлагера, не АЕЦ-а.

2550

1

alfakentavur

17.01 2024 в 17:00

Чуждестранните агенти Израждане искат да внесат закон за чуждестранни агенти.
По рашистки пример.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки