Тошко Йорданов ще съди Божанков заради изказване, че Орлин Алексиев финансира ИТН

Ружа Райчева 17 януари 2024 в 14:26 2280 2

Тошко Йорданов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Тошко Йорданов

Парламентарният лидер на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се закани, че ще заведе дело срещу депутата от ПП-ДБ Явор Божанков заради негово изказване, че партията на Слави Трифонов получава финансиране от бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. 

В пленарната зала се обсъжда внесеният от "Възраждане" законопроект за регистрация на чуждестранните агенти. Лидерите на "Възраждане" и ИТН говориха за това как медиите и неправителствените организации в България използват чуждестранно финансиране.

Тошко Йорданов обяви, че свободата на словото не съществува в България. Стана дума и за неправителствени организации, които пропагандират дадена идеология. 

Явор Божанков направи процедура към председателстващия заседанието Никола Минчев (ПП-ДБ) и го помоли да следи дебатиращите да се придържат към темата на дебата. 

"Стана дума за всичко друго - че швейцарците ще ни превземат, сигурно с швейцарски ножчета. Ако си говорим така, да попитаме г-н Йорданов: а финансирането от Орлин Алексиев, то отчита ли се някъде? За какво е, брои ли се за чуждо влияние или си е вътрешнополитическо за вътрешна употреба?", попита Явор Божанков. 

Тошко Йорданов взе думата и по време на отговора си няколко пъти нарече Божанков “червена шапчица” и “г-жо Божанков”, за което получи забележка от Минчев. Йорданов се закани да съди Божанков заради изказването му за Орлин Алексиев. 

"Опитвам се на политически недоразумения да не отговарям, но милата червена шапчица, която беше тук, заяви, че сме финансирани от Орлин Алексиев. Мисля, че Киро (б.а. Кирил Петков) го отнесе заради едно такова изявление. Тъй че ще ви направим едно дело, за да докажете финансиране на Орлин Алексиев, за мен за телевизията ли - не знам какво имахте предвид, но ще го обясните в съда", закани се Тошко Йорданов. 

Той твърди, че в държавния бюджет е било прието предложение за допълнително разплащане за приемащите скрап и вторични суровини, а Божанков се "занимава с тоя бизнес заради баща си". Според Тошко Йорданов това е пример как парламентът се използва за лично облагодетелстване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

17.01 2024 в 18:37

Мдааа, ставаме все повече Задунайская губерния! Копират закона за "чуждестранните агенти" от Русия!

-1650

1

ob1

17.01 2024 в 14:59

Много е противен тоя ямболски цървул...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика