Нов софтуер и закон за стари проблеми: Ще има ли машинно гласуване на местните избори

Йорданка Веселинова 30 август 2023 в 12:47 1467 1

Гласуване с машина

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Първите избори по правилата на хартиената коалиция, 4 април 2023

Ще има ли машинно гласуване на местните избори тази есен? Този въпрос все още няма категоричен отговор, неизвестните около процеса се увеличават с всеки изминал ден, а управляващото мнозинство все още се чуди дали да отвори Изборния кодекс по-малко от два месеца преди вота.

В края на юли президентът Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври. Междувременно в Народното събрание вече се обсъждаха евентуалните нови промени в Изборния кодекс. ГЕРБ и ПП-ДБ и до днес не са постигнали съгласие кога и какво трябва да е следващото прекрояване на изборните правила. От ПП-ДБ например настояват за връщането на машинния протокол поне като контрола на ръчното броене (въпреки обещанията от ГЕРБ остават твърдо против връщането на истинското машинно гласуване и превръщането на протокола в носител на вота - б.а.). От ПП държат да има и промяна в състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), тъй като нямат свои представители в нея. ГЕРБ-СДС са по-скоро скептични за приемането на нови изменения преди местните избори. Още в средата на лятото обаче в партията на Борисов се е мислело за премахване на машинното гласуване изобщо. Конституционното мнозинство на (не)коалицията между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС мисли и за въвеждането на сканиращи машини, но за евроизборите догодина.

Машинно гласуване, ама друг път: ГЕРБ и ДПС не отстъпват от хартиената бюлетина

В края на юли в интервю за OFFNews бившият правосъден министър Надежда Йорданова заяви, че Изборният кодекс ще се отвори в първия момент, в който ма яснота за кои решения има мнозинство, както и че, ако това се случи в началото на септември, то отново ще има технологично време за подготовка за вота.

На този фон всеки момент се чака решение на Конституционния съд по жалбата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" във връзка с осакатяването на Изборния кодекс от хартиената коалиция между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. В основата на жалбата бе нарушаване на равното избирателно право и по-конкретно касае параграфите, свързани с машинното гласуване. Ако има решение на КС в следващите дни, то Народното събрание ще е длъжно да гласува промените в Изборния кодекс, тъй като, според Решение №3 от 2020 г. на КС, , ако част от закон се обяви за противоконституционна, то не влиза в сила предишният текст, а остава законодателна дупка. Политици от управляващото мнозинство обаче прогнозират, че Конституционният съд ще изчака провеждането на местните избори.

Защо машинното гласуване отново е предизвикателство?

В Доклада на ЦИК за организацията и произвеждането на изборите пред 2022 и 2023 г. е записано, че софтуерът на машините, изготвен от „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“, е универсален и в него не са заложени специфични особености на изборите в страната.

"Освен това към датата на неговата доставка и сключване на договор № 1 от 06.02.2021 г. Изборният кодекс не е предвиждал машинно гласуване в избори за общински съветници и за кметове", пишат още от ЦИК

В Доклада изрично е посочено, че софтуерът на машините позволява провеждането на избори за народни представители, избори за президент и вицепрезидент на републиката заедно с избори за народни представители и частични избори за кмет на кметство или кмет на община, като няма възможност за едновременно гласуване в двата вида избори с една машина в една избирателна секция

С други думи, за да се случи гласуването е нужна модификация на софтуера:

"Практиката показва, че при всяка модификация на софтуера под различна форма се налага участието на представители на „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“, което поставя българските избори в зависимост от една чужда компания, което създава предпоставки за недоверие в машинното гласуване...Тъй като ЦИК намира, че произвеждането на изборите следва да се разглежда като въпрос на национална сигурност, е необходимо в Изборния кодекс да се посочи държавен орган, разполагащ с експертен и административен ресурс, който да е ангажиран с изработването на такъв софтуер и неговото модифициране."

Освен със софтуера, проблем има и с краткия срок между първия вот и балотажа, който не позволява пренастройването на машините.

Предложенията на ЦИК и "Сиела норма" 

Централната избирателна комисия подготвя обществена поръчка за надграждането на софтуера. Очаква се тя да бъде обявена до 10 дни. Говорителката на ЦИК Росица Матева настоя срокът между двата тура на местните избори да бъде удължен от 7 на 14 дни. За да се случи това, е нужно отваряне на Изборния кодекс. 

Матева заяви, че в някои секции в София ще се гласува с четири бюлетини  - за кмет на кметство, кмет на община, общински съветници и кмет на район. Тук възниква и проблем с някои от избирателите, които няма да могат да гласуват за всички видове избори и по-конкретно как машината ще може да покаже само тези бюлетини. От "Сиела норма" предлагат член на СИК да придружава избирателя до машината и той да избере видовете избори, а след това да гласува сам. Друга идея, която не среща подкрепа е гласуването с различни смарт карти за всеки тип вот.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред "България он Еър" тази сутрин зави, че "Сиела норма" вече е пресметнала, че новият софтуер ще струва на хазната около 2 милиона лева. Тодоров каза, че работата е много и трябва да започне най-късно идния понеделник.

Той даде заявка, че ако ЦИК не предприеме адекватни действия по обезпечаването на изборния процес, то "Сиела норма" ще изиска компенсация под формата на забрана за налагане на глоби. По думите му двата основни проблема с машините на предходните избори са свързани с хартията и флашките, като и двата се дължат на лоши решения на ЦИК.

"На последните избори имаше два проблема. Единият беше с хартията, а другият беше с флашпаметите. Хартията не съвпадаше на спецификацията. Никога не е имало проблем, когато ние сме я доставяли. Тя беше виновна за спирането на над 70 броя машините. Ако сега получим същата хартия, ще настояваме да ни се плати предварително за тази дейност. Няма да искаме повече пари, ще искаме да не ни санкционират. Вторият проблем - флашпаметите не са надежден начин за съхраняване на информация. Разчитаме ЦИК този път да осигурят по-добра хартия и нови флашпамети."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика