Нинова възмутена, че МФ иска проекти от кметовете, те не били готови

Борисов раздаваше пари от джипката, ПП-ДБ го надминаха, каза още лидерът на БСП

Кристина Минчева 22 ноември 2023 в 11:53 955 2

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички партии и местни коалиции да се обединят срещу ГЕРБ заради изпратено писмо до кметовете от Министерството на финансите вчера, с което ги молят да предоставят проекти за финансиране на общината, която управляват. Според Нинова това се прави умишлено, а ПП-ДБ са употребявани като "салфетки". 

Тя обясни, че вчера Министерството на финансите изпраща писмо до всички кметове, което гласи, че във връзка с разработване на проектобюджета за 2024 година е необходимо те да попълнят и изпратят в министерството формуляр за финансиране на капиталови разходи на приоритет обект от техническа инфраструктура - пътища, улици, изграждане на ВиК-а съоръжения, основен ремонт на сгради, детски градини и други. 

"Това нещо е изпратено вчера на обяд в 12:30. Един час по-късно някой изпраща ново писмо до кметовете. В него пише: "Колеги, писмото, което получихте все още няма наш изходящ номер. Не се знае дали в рамките на днешния ден ще бъде подписано от министъра на финансите и изведено, така че изпращайте ми готовите си форми на мейла, а придружителното писмо в последствие", допълни Нинова.

Според нея това е държавната политика в областта на финансирането на общините и Министерството на финансите в рамките на 4 часа иска от кметовете да си изпратят проектите, които да бъдат вкарани в бюджета. 

"Обръщам се към ПП-ДБ. Някога, когато работехме заедно, ние започнахме да се борим с този модел на кражби от общините. Какво правите сега? Продадохте енергията от протеста 2020 г., продавате и кметовете си. Готов ли е Терзиев с проектите си, които трябва да предаде от 12 на обяд до 7 вечерта. Има кметове, които още не могат да си направят екипите, не са избрани председатели на общински съветници, а един герой на ГЕРБ от Стамболийски взел, че изтрил всичко от компютрите. Е, новия кмет как ще предаде проект? Какво следва от това - който е предал проект, ще бъде финансирана неговата община, който не е - край", попита възмутено лидерът на социалистите.

Тя се обзаложи, че само кметове на ГЕРБ и ДПС ще подадат проекти, защото "са чакали този инструктаж готови". Нинова попита за какво са се борили на тези избори - за промяна на модела ГЕРБ и отново се обърна към ПП-ДБ.

"Докога ще ви употребяват като салфетки? Окрадохте парите в държавата, разпределихте си министерствата, сега и общините ли искате?", попита още тя и призова всички други партии и местни коалиции да се обединят и да се противопоставят на това, "защото повече не може да се търпи".

"Това е разпадане на държавността. Кога е било в бюджета да е изписано конкретно на коя община колко пари се дават поименно? Приемели се бюджетът и вратата хлопва", коментира още Нинова. 

Тя посочи, че ПГ на БСП е внесла официално искане в деловодството на НС да бъде изслушан министърът на финансите  Асен Василев. 

Имаме информация от кметове, които не са получили това писмо, не са го виждали.Да речем нашите кметове в североизток, които се борят с щетите от бурята, други,които в момента си формират екипи, трети са заварили празни бюра - гербаджийските кметове преди това са изтрили всичко. Те използват този хаос, за да си прокарат правилния списък за правилните общини с правилните фирми. Това беше предложение на ГЕРБ да се включи в бюджета изчерпателно списъка с общините, които да получат финансиране. Те надминаха и Бойко Борисов. Той раздаваше тези пари с постановление на МС и от прозореца на джипката.Тези искат да си озаконят тази кражба в закона за бюджета. Този бюджет ще бъде приет до края на декември и той се превръща в закон. Всичко след януари месец нататък не влиза в този закон ,освен ако не решат да правят актуализация и ние не вкараме и други общини в този закон

"От името на група искам 30 мин. почивка, докато дойде Асен Василев и обясни какво прави с каква цел го прави", завърши Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

22.11 2023 в 15:08

По-тъпо изказване трудно може да сътвори някой. Да искаш проект, за да бъде финансиран, е кражба, според Нинова.

14469

1

случайно прочетох

22.11 2023 в 13:43

Интригантка...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика