Нинова ще събира подписи за втори вот на недоверие

Йорданка Веселинова 12 октомври 2023 в 16:22 1999 9

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Корнелия Нинова

"Ако правителството утре оцелее, ние веднага започваме събирането на подписи за вот на недоверие за национална сигурност и отбрана и още другата седмица го внасяме", заяви в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова.

Това означава, че предизборната ваканция на парламента ще бъде прекъсната повторно и то точно в навечерието на местните избори. Така парламентарната трибуна отново ще може да се използва за агитация.

Нещо като председателски съвет, нещо като КСНС, нещо като нищо

Червената лидерка аргументира идеята си за нов вот на недоверие с поредицата от срещи, имитиращи Консултативния съвет за национална сигурност, но с раздробен състав. 

Вотът на недоверие като политическа дъвка

Възможността за внасяне на поредица от искания за вот на недоверие е заложена в Правилника за организацията на Народното събрание, според който няма ограничения за гласуването на такъв, но ако е по различни теми, а не за цялостна политика на правителството. За сравнение - ако утре вотът на недоверие за сектор "Енергетика" не мине, каквито са и очакванията, то опозицията няма право да иска такъв в следващите 6 месеца.

Съгласно ПОДНС вот на недоверие се внася чрез мотивиран проект на решение, който трябва да е подкрепен от поне една пета от народните представители - 48 души. "Възраждане", ИТН, БСП и Радостин Василев, които вече поискаха такъв, разполагат с този брой - трите партии разполагат със 72 подписа. 

Тук възможностите са две - вот на недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет. След като проекторешението бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. По всяка вероятност гласуването на вота на недоверието ще се случва в последните дни от предизборната кампания и в рамките на поне две извънредни пленарни заседания.

В най-новата ни история има само един успешен вот на недоверие - този от лятото на 2022 г., с който бе свален кабинетът "Петков".

Сметките показват, че на този етап не се задава втори успешен вот на недоверие. БСП, ИТН и "Възраждане", както и независимият нaроден представител, нямат заветните 121 гласа. Това означава, че вотът на недоверие ще бъде неуспешен, ако не получи изненадваща подкрепа от някоя от партиите в сглобката - ГЕРБ-СДС или ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

9

6екеr4о

13.10 2023 в 14:21

Гьорче е велик: "СВИНЕСОБАЧКА"!

Накправо ми скри шайбата...

А бабуля Ниновна нека си бълвочи небивалици, нито ще привлече симпатии, нито ще възкреси некоя дърта комунделска кранта, да ходи на ѝ гласува на избори...

14469

8

случайно прочетох

13.10 2023 в 12:58

Анализи,
нека Корнела си е начело на комунетата, само тя може да ги свали под 4% и повече да не им слушаме тъпотиите от трибуната на НС.

-1395

7

Гьорче2

13.10 2023 в 02:27

И ИЗОБЩО НЕ ПРЕУВЕЛИЧАВАМ! В Този КРИТИЧЕН за България, Европа и Света МОМЕНТ, тая БЕЗБОЖНА "бесродна"(мое лично мнение) КОМУНИСТКА, за ВТОРИ ПЪТ ще се Опитва да СЪБАРЯ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО, създадено в Името на ДОБРУВАНЕТО и ПРОСПЕРИТЕТА на БЪЛГАРИЯ, след Множество Трудности и с ОГРОМЕН КОМПРОМИС! Стига сме ОМАЛОВАЖАВАЛИ нещата, в Момента СМЕ Подложени на ОГРОМНО ИЗПИТАНИЕ и Под СТРАШНА УГРОZА, Нещата Трябва да бъдат Наричани с ИСТИНСКИТЕ ИМ ИМЕНА, а таZи "другарка" според мен е АБСОЛЮТЕН АНТИБЪЛГАРСКИ ЕЛЕМЕНТ, ПРЕДАТЕЛ!

Мое лично мнение!

-1395

6

Гьорче2

13.10 2023 в 02:11

Както ХРАБРИТЕ НИ БРАТЯ УКРАИНЦИ, ЗАЩИТНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА, СВОБОДАТА, ДЕМОКРАЦИЯТА и ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ....:

"СВИНЕСОБАЧКА"! ПРОКЛЕТА ДА Е НА ВЕКИ! Заедно със сVинчето МАНИКЮРИСТ у АМЕРИКА США! А простите и наивни РОБотодатели, СПОНСОРИ* ЩЕ ПЛАТЯТ ОТНОВО нейната ТЛЪСТА ZАПЛАТА! Както и ВСЕКИ български гражданин, дремещ в СТРАХ и АПАТИЯ, с Ликовете на БОТЕВ и ЛЕВСКИ на Гърдите РАБОТЯТ ЗА ЧУЖДИ ПОГАНЦИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ! Всеки народ си ЗАСЛУЖАВА ТЕГЛОТО, Особено НИЕ КОИТО НЕ ТАЧИМ КРЪВТА и ЗАВЕТЪТ на СЛАВНИТЕ НИ ДЕДИ от ОПЪЛЧЕНИЕТО, сръбската, БАЛКАНСКИТЕ и СВЕТОВНИ ВОЙНИ, където Във Втората СМЕ ОСВОБОДИЛИ ПОЛОВИН ЕВРОПА от Македония и сърбима до АРСТРОУНГАРИЯ, ВСЕКИ със ЗНАМЕ до Гърдите им Изписано "БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", това от ДЯДОВЦИТЕ МИ!



* (щото от Техният Миньорски Енергетичен ДЖОБ тя ДИРЕКТНО КРАДЕ, ПАРАТА и БЪДЕЩЕТО на ДЕЦАТА им, СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРСКИЯТ ИНТЕРЕС)

-1395

5

Гьорче2

13.10 2023 в 01:58

Муха "ЛАjНЯРКА" е По ПОЛЕЗНА и БЕЗВРЕДНА за България от таZи АНТИБЪЛГАРСКА "Другарка", ДРУЖИННА "Хлебарка"! Щом е Рекла НАКРАЯ тя и жебляновокрековците и свилински ЩЕ ПЛАТЯТ ЦЕНАТА и ВИНАТА, а МЕЗЕТО ще е на Гореспоменатата Муха ХРАНАТА, Демек ЩЕ ИЗЯДАТ Л......(Жокер: НЕ Е Любовта с Главно Л)!

9347

4

Анализи

12.10 2023 в 20:27

Нинова освободи място на по-млади и по-съвременни хора. Имам чувството, че гледам комсомолски секретар от 70-те.

-685

3

Козин Човков

12.10 2023 в 17:31

Кака Коpвeлия взе да се взема на сериозно. Ние аплодираме нейните успешни усилия да унищожи комунистическата партия, ама хайде малко по-скромно!

345

2

Джендо Джедев

12.10 2023 в 17:15

Муню,

Надценяваш електоралните единици на опозицията. Чак толкова сложни биотокове не им текат в тиквите, че да стигнат до твоите заключения.

1935

1

Муню

12.10 2023 в 17:10

Или се прави на умна или си презнава, че не е!!!
1. Ако целта да има политическа изгода (повече гласове в предсоящите местни избори), то може, но само ако вота на недоверие се осъществи. В противен случай си чиста излагация, при това 2 пъти за 1 месец.
2. Ако по този начин се опитва да забави максимално конституционната реформа, губи легитимност да протестира срещу последвалата военна помощ за Украйна! Т.е. пак се излага.
3. Не на последно място, шефочете на службите са назначени от президентското служебно правителство, а не от редовното. Същия президент, който подкрепи 2 пъти. Което ще рече, че или нещо не ти е ред в главата или за нищо не ставаш.
Или и двете!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика