Нещо като председателски съвет, нещо като КСНС, нещо като нищо

Йорданка Веселинова 12 октомври 2023 в 13:17 3041 0

Снимка Пресцентър - Народно Събрание/ Стопкадър

В Народното събрание се проведе среща между ръководството на парламента, представители на политическите партии, службите, премиера Николай Денков, както и министри.

Разговорите в НС бяха нещо като председателски съвет, но с външни гости, или нещо като Консултативен съвет по национална сигурност, но без Румен Радев.

След 7-ми октомври, когато "Хамас" нападна Израел, се проведоха три срещи по темата - първо в Министерски съвет, след това в президенството, където Радев отказа да свика КСНС с партиите и си измисли нов формат - "консултативна среща". В отговор парламентът си спретна своя сбирка. Освен това вчера шефът на НС Росен Желязков, както и министърът на отбраната и министърът на вътрешните работи отказаха да присъстват.

За ГЕРБ основният извод е, че правителство трябва да има

След председателския съвет лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че в този момент е повече от сигурно, че депутатите му ще подкрепят правителството, но призова партньорите си от ПП-ДБ да са по-умерени в предизборната кампания. По думите му трябва да се гарантира сигурността на страната, което е възможно с редовна власт.

"Опозицията не спира да ме търси. Като ме няма не ги лови сън тия хора", добави той.

Борисов разкритикува премиера Денков, че е присъствал на срещата на "Дондуков - 2", вместо да настоява за свикването на КСНС с партиите . По думите му премиерът няма ангажимент да присъства на подобни срещи.

Денков: Информирахме партиите

Премиерът Николай Денков за пореден път упрекна президента Румен Радев и заяви, че президентството, Министерски съвет и Народното събрание трябва да работят заедно. Той добави, че още вчера е имало призиви да не се отзовава на срещата при Радев, но той е защитил тезата, че трябва към момента институциите да са единни.

Денков потвърди, че по негова препоръка на вчерашната среща не са присъствали министри и главният секретар на МВР Живко Коцев. Премиерът каза, че той е разговарял с тях и е заявил, че нямало смисъл да присъстват.

Той добави, че е информирал партиите за ситуацията и взетите мерки.

Николай Денков повтори основната информация на службите, според която пряка заплаха за страната няма, но трябва да се внимава около синагоги, училища и центрове. По думите му в Израел има хора с двойно гражданство, по чиято евакуация продължава да се работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!