Нинова: Няма да се кандидатирам за премиер, трябва да е надпартийна фигура

Ружа Райчева 26 август 2021 в 15:48 4769 0

Получихме покана от президента Радев утре в 9:30 ч. да се явим в президентството, за да ни връчи третия мандат, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

От партията приемат това като огромна и тежка отговорност:

„Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и като народ – COVID криза, ниски доходи, мигрантска вълна. Разбираме, че трябва да дадем адекватен отговор на тези изпитания – да проявим отговорност и държавническо отношение“, категорична е Нинова.

Председателят на БСП заяви, че ще поканят „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме“ на разговори:

„Каним ги добронамерено, държавнически и отговорно. Ще проявим максимално количество разум и диалогичност.“

Тя увери, че социалистите ще подходят различно и няма да поставят предварителни условия: "Търсим консенсус, всичко ще се случва публично. Ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме при първия кръг преговори, това е една добра основа".

Лидерът на БСП заяви още, че с ИТН е постигната най-висока степен на съгласие досега.

Корнелия Нинова е категорична, че няма да бъде кандидат за премиер. Според нея не бива лидерите на партии да бъдат предлагани за поста: „Трябва да изберем надпартийна фигура, консенсусна фигура, която да може да изведе България от кризата“.

БСП нямат намерение да водят разговори с ДПС на този етап. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ на свой ред заяви, че щом няма да разговарят, тези, с които ще разговарят, следва да са по-наясно със ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!