Николай Денков: В МВР има двувластие

Премиерът призна, че се е загубила регулярността на срещите между партиите и през последните месеци лидерите са се чували, но не са се виждали

OFFNews 29 август 2023 в 14:45 6439 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Премиерът Николай Денков

Според премиера Николай Денков в момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата. Той уточни, че преструктурирането на службите за сигурност трябва да се обсъди на държавно ниво, така че да няма "бели петна" в тяхната работа, каквито има сега. Министър-председателят допълни, че ако е на мястото на главния секретар на МВР, би си подал оставката при създалата се ситуация, предаде БТА.

Денков смята, че престъпниците могат да се възползват от този тип двувластие, което се получава в това министерство, и освен това хората може да страдат. Той уточни, че ако президентът не подпише указ за освобождаването на главния секретар, нещата могат да се решат чрез промяна в закона, но това е решение на Народното събрание.

Според министър-председателя спешно трябва да се приеме закон, свързан с дейността на антикорупционната комисия. По думите му това има отношение както с приемането на страната ни в Шенген, така и с борбата с корупцията у нас.

"Впечатляващо, в лошия смисъл на думата е, че в страната има много малко дела от такъв характер и единични случаи на осъдени за корупция", каза Денков, като допълни, че това не се дължи на липсата на такива практики, а защото правосъдната система и службите, не работят достатъчно добре по тази тема.

Премиерът не определя отношенията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" като напрегнати, а по-скоро ставало дума за мобилизация, както за предстоящите местни избори, така и за работата на парламента.

Лидерите на управляващите партии отправиха заговориха за "счупване на сглобката" и "лидерски срещи", след като отношенията им се изостриха заради смените в службите за сигурност

Според Денков правителството е съставено, за да бъдат постигнати основни приоритети и приети основни закони. Той се надява то "да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси".

Премиерът съобщи, че се очаква лидерска среща, но за нея все още няма насрочена дата. Денков призна, че се е загубила регулярността на срещите между партиите и през последните месеци лидерите са се чували, но не са се виждали.

Той уточни, че за работата на парламента има ясен график кои закони трябва да бъдат приети.

"Това е обща задача за парламентарното мнозинство и очаквам да си изпълни задълженията", посочи премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!