МВР разследва сигналите за незаконно подслушване на протеста

Ивайло Анев 06 февруари 2015 в 16:08 2657 3

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

"МВР проверява сигнали за много нарушения, включително сигнали и за използване на специални разузнавателни средства текат в дирекцията "Сигурност" на вътрешното министерство", заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

По-рано тази седмица представителят на Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов заяви, че по времето на правителството на Пламен Орешарски е имало разработка "Червеи", по която в продължение на 300 дни са подслушвани, следени и снимани участници в протестите срещу кабинета 

Днес тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира, че тези твърдения са лъжа и МВР по никакъв начин не е разработвало или подслушвало участници в протестите.

По думите на министър Вучков до дни трябва да завършат проверките за незаконно подслушване при миналогодишните протести.

Според него има проблемни случаи с използването на СРС-та от дирекция "Сигурност" на МВР.

Той посочи още, че е слушал внимателно изказванията на ген. Атанас Атанасов и допълни, че тези дни ще приключи проверката по сигнал, подаден още до служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов от "Протестна мрежа”.

"Вълнува ме въпросът на какво основание министър Цветлин Йовчев през есента на 2013 година пред цялото държавно ръководство на заседание на Консултативния съвет каза съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи? Това е нещо, което много ме вълнува", попита риторично вътрешният министър.

Според него вариантите са два - или някой е следил протестиращите, или някой е написал официален доклад данни, за които няма емпирична база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика