Минималната заплата може да се увеличи още един път тази година

Това може да стане с актуализацията на бюджета през юни, ако инфлацията изпревари сегашното повишение

OFFNews 22 март 2022 в 20:04 1915 0

Снимка БТА/Владимир Шоков - Архив

Възможно е при обсъждане със социалните партньори и при постигане на съгласие да има още една актуализация на минималната работна заплата, обяви социалният министър Георги Гьоков пред БНТ.

Изказването му е по повод исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата (КНСБ предлага тя да стане 764 лв., а КТ "Подкрепа" настоява за 840 лв.) заради инфлацията. Днес се проведе и среща по темата на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Министерския съвет.

Министърът заяви, че необходимостта от увеличение ще стане ясна, когато инфлацията изпревари увеличението на заплатата. По думите му до юни, когато правителството планира да актуализира Бюджет 2022, ще стане ясна и точната сума на увеличението, ако има такова.

"Никой не оспорва това, че минималната работна заплата трябва да расте", заяви той.

Гьоков обясни, че до края на 2022 г. правителството трябва да изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Такъв е и заложеният в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ срок. Той съобщи, че над половин милион българи работят на минимална работна заплата, но отчете като успех това, че поетапното увеличение на възнагражденията е довело на намаляване на броя на хората, които са в риск да живеят под линията на бедност.

Социалният министър съобщи, че е създадена и работна група за изработване на стратегия по доходите.

"Очакваме съвсем скоро да бъде приета европейската директива за адекватните минимални работни заплати в ЕС, в която ще бъдат описани някакви принципи при определянето й и ние, транспонирайки директивата в нашето законодателство, трябва да се съобразим с нея."

Той отчете, че българите са с най-ниските доходи в ЕС, но заяви, че добрият живот на хората и високите доходи зависят от стабилността на икономиката.  По думите му не само българската, но и световната икономика се влияят от коронакризата и от войната в Украйна. 

Георги Гьоков съобщи още, че днес е удължена мярката 60/40 до юни. Той подчерта, че дори в страната да няма нито един заразен, то последиците от пандемията за бизнеса ще продължат да се усещат. Това е и причината за решението на правителството да изплаща тези помощи до края на юни.

Като успех на правителството министърът отчете запазването на нивото на безработицата, случило се заради мярката 60/40, както и заради компенсациите за бизнеса за високите цени на тока.

Гьоков изтъкна, че ще се работи за приемането на дефиниция за енергийна бедност. Това ще допринесе за социалното подпомагане особено с оглед на предстоящото излизане на домакинствата на свободния пазар.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews