Лозан Панов: Политическата квота във ВСС трябва да се запази

OFFNews 29 януари 2015 в 19:15 3641 1

Лозан Панов

Политическата квота във Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да бъде запазена, заяви Лозан Панов пред БТН, малко след като беше избран от ВСС за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

"Министърът на правосъдието защити тезата за политическата квота, аз споделям това мнение. Ако съдебната система бъде оставена сама на себе си, тя може да се затвори в собствената си черупка. Ето защо смятам, че погледът отвън е от значение", обясни той.

Панов заяви, че вероятно в негова полза при избора са натежали предложенията му за преструктуриране на ВСС и възгледите му за това дали да бъде постоянно действащ или не. Според него е имало значение и това, че в концепцията си е акцентирал не само върху работата на ВКС, но и върху цялостните проблеми в съдебната система.

"Важното е, когато говорим за реформи, да знаем, че тя няма как да бъдат осъществени само и единствено от съдебната власт. Ето защо протегнатата ръка от изпълнителната власт, добрите сигнали от законодателната власт, са важните аргументи", каза Панов.

Според него стратегията за съдебна реформа, която беше приета от парламента, "е само първата стъпка, но всеки път започва с първата крачка".

"Да, стратегията на Министерство на правосъдието съдържа една глобална визия и си позволявам да поздравя авторите, но от тук започва тежката работа, защото тези идеи трябва да бъдат включени в законодателството, за да може да се положи и в реформирането на съдебната власт", обясни Панов.

"Мисля, че темата за независимостта, за разделението на властите, трябва отдавна да е в нашето ДНК като юристи и като съдии. Свободата е въпрос на лично отстояване, но за да можеш да защитаваш своята свобода и независимост трябва сила и характер", допълни той.

Панов подчерта, че като председател на ВКС ще се стреми да гарантира на съдиите, че те ще имат "нормалния климнат за своята работа, така че да няма натиск върху тях". 

Той обясни, че върху него, като съдия, никога не е бил упражняван натиск или въздействие за решаване на дела в една или друга посока и допълни, че "всеки съдия е независим и взима своите решения по вътрешно убеждение".

Панов коментира факта, че министърът на правосъдието не е присъствал на избора с думите:

"Съжалявам, че министърът на правосъдието не присъстваше на заседанието на ВСС. Не мога да кажа дали това е оказало влияние. Считам, че министърът е достатъчно категоричен в своята позиция. Съжалявам, че в този момент не е в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика