Лена Бориславова: ГЕРБ ще гласува утре Габриел за премиер, но без състав на МС

OFFNews 21 март 2024 в 19:08 6032 4

Лена Бориславова

Снимка БГНЕС

Лена Бориславова

Утре се готви още един ход на ГЕРБ. Ще се внесе решение в Народното събрание за избор на Мария Габриел за премиер без структура на кабинет, заяви пред bTV Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“.

Силно се надявам, че това действие няма да бъде извършено, призова тя.

Вече има прецедент в историята ни да бъде избран премиер без министри. Това се случи на 27 юли 2005 г., когато при гласуването в Народното събрание кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател бе одобрена, но предложеното от него правителство не бе прието. Така предишният премиер Симеон Сакскобургготски остана на поста си още 20 дни. Вторият мандат беше връчен от президента на НДСВ. Опитите за образуване на коалиционен кабинет както с БСП, така и с десните партии, завършиха без успех. В средата на месец август 2005 г. президентът връчи третия мандат на ДПС. Коалиционният проектокабинет, в който влизат представители на БСП, НДСВ и ДПС, чак тогава е одобрен от Народното събрание - на 17 август 2005 г.

Вместо да има преговори, вместо да седнем и да говорим като разумни хора, които не са в детската градина, очаква се утре да се внесе решение в Народното събрание за избор на Мария Габриел за премиер без структура на кабинет. Ако това се случи, ние за какво доверие можем да говорим? И по какъв начин после ще се разберем за структура и състав на кабинета? - коментира днес пред bTV Лена Бориславова.

"На линия сме, готови сме да разговаряме"

„ГЕРБ са мандатоносителят на първия мандат, това е ролята, в която трябва да предложиш премиер и състав на кабинет, и да търсиш подкрепа. ГЕРБ са тези, които прекъснаха преговорите. А как се случи: на 19 март, когато след множество ултиматуми, скъсяване на срокове избягване на разговори по ключови текстове в споразумението, засягащи реформи, нашите лидери в преговорния екип са там, за да се вземе решение. В 12:30 ч. в деня на връщане на мандата, обявен предсрочно от ГЕРБ, влиза PR-ът и казва: Време е! И четирите дами от ГЕРБ, като по команда, стават, прекъсват изречението и напускат преговорната зала. Няма обяснение, няма разбирателство, няма подписано споразумение, няма уточнен състав на кабинет. Преговорите умират там", каза Лена Бориславова.

След което комуникацията се прекъсва тотално, за да се разбере от медиите, че Мария Габриел възнамерява да отиде при президента в 16 часа следобед, без обяснение – уточни Бориславова.

„Другата специфика на тези преговори е, че те не се случват добросъвестно, а имаме целенасочено изтичане на проектокабинет в медиите, който не е одобрен. Неговото внасяне по този несъгласуван начин с лъжа и нарушение на конституционната процедура, са методи на силови преговори, които целят да задължат ПП-ДБ да гласуват това, което им се поднася", каза тя.

След прекъсването на преговорите от страна на ГЕРБ-СДС всяка една реакция след това е израз на дълбокото възмущение, че така не се прави и че доверието е счупено. С ГЕРБ-СДС сме врагове – не се разбираме, не сме еднакви, и въпреки това решихме, че в името на едни по-важни задачи, това управление има смисъл. И на двете страни им е много трудно да са в това управление, но ако се постигат резултати, тогава има смисъл то да продължи. Трябва доверието да бъде възстановено, коментира Лена Бориславова.

ПП-ДБ сме в парламента, на линия сме, готови сме да разговаряме. Искаме мандатоносителят да влезе в лидерската си роля и да поеме инициативата. Ако започнем да говорим отново, ще е стъпка напред. Г-жа Габриел трябва да намери начин, по който да възстанови това доверие, призова тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

5

Люгер Химарс

22.03 2024 в 10:39

ти кажи за ксероксите на мадуро първо. друго не съм те питал.

22548

4

dolivo

22.03 2024 в 08:36

Герб и Дпс без чували и хартиени протоколи могат ли да вземат мнозинство?

-1600

3

Люгер Химарс

22.03 2024 в 01:54

виждам, че ппдб-тата са в бяс.
Без машини можете ли да влезете в парламента, а?

500

1

781000

21.03 2024 в 20:13

Лесна, що не кажеш как ще гласувате вие в тоя случай ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!