Кунева: ДАНС и МВР ще проверят сделката за БТК с LIC33

Ивайло Анев 27 март 2015 в 12:25 3869 7

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева

"ДАНС и МВР ще проверят всеки един елемент от тази сделка", заяви вицепремиерът Меглена Кунева по повод съобщението за продажбата на 43% от БТК на компанията LIC33.

На пресконференция тази седмица собственикът на дружеството Пиер Луврие обяви, че компаниите на Цветан Василев БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и First Digital са продадени за 1 евро на компанията му LIC33.

"Когато има основателно съмнение, органите които се занимават с разследване и разузнаване трябва да се намесят и аз съм сигурна, че това се случва... Проверката на произхода на средствата е най-добрата защита за националните интереси в подобни сделки", добави Кунева и увери, че цялото правителство стои твърдо зад проверката на капиталите на фирмата.

Вицепремиерът коментира и отношенията с ГЕРБ преди предстоящите тази есен местни избори.

"В Реформаторския блок не сме обидени на премиера, че назначи Румяна Бъчварова за вътрешен министър", заяви вицепремиерът Кунева пред БНТ.

До назначението на Бъчварова се стигна след като бившият вътрешен министър Веселин Вучков подаде оставка. Причината беше, че намерението му да бъдат сменени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев е осуетено. Премиерът Борисов прие веднага оставката, а на следващия ден обяви в парламента, че ще освободи Лазаров и Писанчев, след което номинира вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Това се случи въпреки очакванията, че новият вътрешен министър ще е именно силовият вицепремиер Меглена Кунева.

"Аз съм доволна, че вицепремиер отговаря за МВР. В правителството има сътрудничество", категорично заяви днес Кунева.

Според нея твърденията, че Реформаторския блок е преял с власт, са безпочвени. Тя добави, че за едно такова твърдение трябват примери. "Когато поемаш отговорност за дадена политика, го правиш по два начина - със стратегия и с човека, който трябва да свърши реформата", обясни лидерът на ДБГ.

По думите ѝ на местните избори тази есен реформаторите трябва да демонстрират доверие и съгласие с ГЕРБ, а и с останалите коалиционни партньори.

"Това доверие се гради с години и трябва да бъдем внимателни. Не трябва да горим нито един мост помежду си", посъветва вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!