Кунева за КЗП: Който има власт, носи и отговорност

OFFNews 13 март 2015 в 20:33 3978 3

"Който има власт, носи и отговорност. Там, където Реформаторският блок има свои назначения, там той има и отговорност за резултатите и проведените реформи".

Така вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева коментира назначенията в Комисията за защита на потребителите (КЗП) в интервю за радио "Дарик".

Тя посочи, че избраният за поста председател на КЗП Димитър Йотов, който ще встъпи в длъжност след изтичането на мандата на сегашното ръководство в края на март, е съгласуван в рамките на РБ и е предложение на цялата коалиция.

По думите й е добре той да оповести публично идеите си за развитие на агенцията. Тя мисли още, че е нормално депутатите на блока да изискват отчетност от всички предложени от тях хора.

Кунева заяви, че няма да коментира изказванията нито на Георги Първанов, нито на Атанас Атанасов. Тя допълни, че избирателите на РБ очакват от партиите в блока единство и реформи.

Вицепремиерът посочи още, че в следващите седмици ще бъде публикувана стратегията за борба с корупцията, а скоро след това и пакета закони в нейна подкрепа, включително и нов закон за единен орган за борба с корупцията. По думите й няма как да има резултати, когато има няколко органа и няма яснота кой какво работи както е сега, затова именно се налага създаването на единен орган.

Кунева беше категорична, че и в превенцията, и в наказателната политика срещу корупцията трябва да има бързи и конкретни резултати. Тя посочи, че макар неформално да няма обвързване между борбата с корупцията и влизането в Шенген, някои страни членки правят такава. По думите й не бива да се губи време и ако специализираното звено, предлагано от прокуратурата, може да даде резултати, то трябва да действа.

На въпрос как гледа на изказването на Борисов за протестиращите, Кунева посочи, че Реформаторският блок е имал 100 хиляди избиратели в столицата и много от тях са били активни протестиращи.

Тя допълни, че избирателите на Блока са сред най-критичните и дейни граждани и че тяхното мнение е изключително важно за управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки