Костов призова демократичната общност да гласува: Ние сме демократи именно когато правим трудни избори

Българските власти не се ориентират в кризата от войната, която Хамас започна, смята бившият премиер

OFFNews 02 ноември 2023 в 09:10 6214 3

Иван Костов

Снимка OFFNews

Иван Костов

В Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази от преди Първата световна война, а българските власти изглежда не се ориентират в нея, коментира Иван Костов, министър председател в периода 1997-2001, в предаването "Здравей, България" на Нова тв.

„Българските власти не се ориентират в тази криза, която създаде войната, която започна „Хамас”. Те се взряха само в рисковете от бежанската вълна, която е малко вероятно да се случи. Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна агресия срещу всички западноевропейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас” създаде нова линия на разделение, този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие огромен риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и дори на терористични акции, каквито ние сме наблюдавали, но в по-големи мащаби”, обясни Костов. Според него у нас определението „хибридна война” остава неизяснено", заяви Костов.

От една страна, България стои малко по-встрани то тези процеси, но от друга страна сме много засегнати, защото отбранителният щит, който пази България, зависи от единствено на европейските и атлантическите общества, добави Иван Костов. По думите му отслабването на защитата на сигурността се вижда от вота на избирателите, които са довели на власт Виктор Орбан и Фицу в Словакия. Утре това би вързало ръцете на европейските правителства да вземат отношение и срещу руския тероризъм срещу Украйна, смята Костов.

Какво е хибридна война

Бившият премиер обясни какво е хибридната война, която се води от началника на руския генщаб Валерий Герасимов:

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта ѝ е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности - като демокрация, пазарна икономика. Примерно като се възхвалява еднопартиен режим или се отрича каптптализма.”

Иван Костов се съгласи с тезата, че кметските избори до голяма степен сега са и избори за определяне на посоката - към Европа или към Евразия. В тази връзка той вижда и случилото се с машинното гласуване.

„Аз искам да виждам в това неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази сложна и опасна ситуация. Техни хора първо създадоха провокацията на ДАНС, след това създадоха този ажиотаж в Председателския съвет на НС, който въобще няма правомощия. След това се стигна до ЦИК, която взе решение, с което наруши закона и ни отне избирателни права. И вижте какво стана накрая с Върховния административен съд - удивителното му решение. Посегна се на демокрацията в нейната сърцевина - на изборния процес в България”, смята бившият премиер.

Иван Костов призова демократичната общност да гласува в неделя. "Ние сме демократи именно, когато правим трудни избори", подчерта той. За него вот с "Не подкрепям никого" не е удачен в тази ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

ПР

02.11 2023 в 12:14

Сега му беше времето,точно Иван Костов да е начело на ПП-ДБ.
В тези ужасяващо трудни за нормалността и демократично мислещите хора в БГ,времена.Щях да ги гледам отстрани,онези политически мекотели и лилипути,Славчо,Копейкин,Корни или Бойчето,как щяха да му скачат насреща!

625

2

1215

02.11 2023 в 10:47

Не съм бил 100% фен на ИВан Костов и Петър Стоянов, но като гладам в какво превърнаха територията на която живеем нагли простаци като ББ, т.н.Цар, келеши като ПП -тата,безпомощните "десни" от ДБ и най вече Рундьо с цялата банда национални предатели -агенти на Масква и подкрепящият ги безпросветен планктон, смятам ,че за последните 79 години те двамата са били най успешните и плодоносни политици.Включвам и 1,5 година с Филип Димитров.

1000

1

Един друг

02.11 2023 в 09:55

"Иван Костов се съгласи с тезата, че кметските избори до голяма степен сега са и избори за определяне на посоката - към Европа или към Евразия. В тази връзка той вижда и случилото се с машинното гласуване."
И аз мисля като Костов.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика