Кой ще почиства и осигурява спасители на екоплажовете?

OFFNews - Бургас 04 март 2016 в 16:05 4981 6

Снимка koralbeach.com

Плаж Корал

С гласуваните през тази седмица промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие депутатите дадоха и специален статут на три плажа. Ивиците на Иракли, Корал и Карадере, които трябва да останат защитени плажове за природосъобразен туризъм, остават без концесионер. Към момента остава неясно кой ще ги почиства и осигурява водно спасяване и кой е ангажиран за тези дейности.

Законодателят не помисли добре как ще се почистват, кой ще носи отговорност за живота на хората, казва депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков. Той е на мнение, че това е трябвало да бъде истинският дебат. Пояснява, че питането му в ресорната комисия по този въпрос е било отклонено, а в пленарната зала спорът се концентрирал върху това „къде да си сложим палатките“:

На практика в закона какво казахме? Областният управител прави предложение. Само че областният управител нито има бюджет, нито има административен капацитет да се справи с това. Да наема той спасители от негово име ли? Той ще наема фирма за почистване ли?"

Според Костадин Марков тези задължения е разумно да бъдат вменени именно на местните власти, но да се предвидят финансови средства за това.

Категорично „против“ тези дейности да се финансират от общината е Георги Лапчев - кметът на Царево, на чиято територия е един от трите плажа – „Корал“.

Лапчев казва, че никъде не е видял текст, който да казва кой ще се грижи за тези ивици.

То не се случва с магия, то струва пари, тези пари досега излизаха от джоба на местните данъкоплатци. Надявам се, че това ще се регламентира и няма да е тежест на общината“, казва Лапчев и пояснява, че ако това трябва да се поеме от бюджета на Царево, той е против.

Георги Лапчев пояснява, че плажната ивица на Царево е 40 км.- има много заливи и плажове, които се посещават, но са неохраняеми. И за почистването им смята:

„Аз съм изчислил, че се падат приблизително между 10 и 14 лв. на линеен метър плажна ивица. И ако ги отнесем към Корал, то за него се отнасят около 6 – 7 000 лв. на сезон. И то при условие, че има концесии, които бъдат сключени. От досегашните, доколкото разбирам, Корал вече излиза. Има няколко концесии, които също са отпаднали. Тоест – община Царево няма да получи част от тази концесионна такса. Това число става дори много по-малко. Или ако общината може да задели средства от концесиите, които се връщат от плажовете, то за плаж Корал, може би, ще има не повече от 5 000 лв. С 5 000 лв. само химическите тоалетни не могат да бъдат купени“, смята Лапчев.

Според кмета на Царево и концесионери ще възнегодуват срещу подобна схема, защото веднъж плащат за почистване на плажовете, които стопанисват, отделно, от таксите им, се плаща за същата дейност на други ивици. Георги Лапчев е категоричен, че тези финансирането на тези дейности трябва да са държавен, а не общински ангажимент.

Според Костадин Марков именно общините могат да поемат тези функции:

То няма и друго решение, ако питате мен. Кметът не е доволен от това, защото си мисли, че с един закон ще му го вменят и няма да му дадат пари. И е прав да не е доволен“, казва Костадин Марков.

По неговите думи въпросът остава отворен и е възможно да „си изпатим“ един сезон, докато узрее решението общините да поемат функциите за почистване и осигуряване на спасители за трите екоплажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки