Кметски преврат в Приморско

Юлиан Христов 30 септември 2015 в 06:53 3566 0

Снимка e-burgas.com

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков

Политическите борби в Приморско завземат нови висоти в течение на предизборната кампания. В морската община има назначен временно изпълняващ длъжността кмет и друг – избран от общинския съвет.

Настоящият кмет на общината Димитър Германов, който излиза в отпуска за кампанията си за местните избори, предлага за свой заместник през това време досегашният си заместник – Милчо Милев. Опозицията в местния общински съвет, в която влизат доста разнородни партии – БСП, ДСБ, ДБГ, независими, обаче гласува свой кандидат – Николай Петков.

Това е човек външен, той не е част от администрацията, категоричен е Милчо Милев, който и днес е на кметския стол. Вчера се провежда нова сесия, която прегласува решението наново. Според Милев и решението, и свикването на сесията, са незаконосъобразни и той пояснява, че ги обжалват пред областния управител и административния съд. „Превратаджиите“ отишли и на разговор в Милчо Милев, но той не допуснал Петков в своя кабинет.

„Предизборната война започна“, казва Милев.

Областният управител Вълчо Чолаков е категоричен, че към момента, легитимен заместник на кмета на Приморско е настоящият – Милчо Милев. Чолаков пояснява, че е разбрал от медиите за извънредната сесия, на която е гласувано името на Николай Петков.
„Правомощията на този, временно – изпълняващ длъжността, започват от 24 октомври. Тогава, когато изтича мандатът на сегашния кмет. Има законова предпоставка, която казва, че временно – изпълняващ длъжността кмет може да е един от заместниците на сегашния. Ако е някакво трето лице, то решението е незаконосъобразно и то ще бъде върнато“, казва Вълчо Чолаков.

Самите избори в Приморско започнаха и с интересни коалиции. Реформаторския блок в морската община се разцепи и ДСБ и ДБГ подкрепиха кандидатурата на екскмета Димитър Димитров. Представителите на СДС, несъгласни с това решение, се принудиха да участват в изборите с регистрация на други партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews