Кирил Петков: Русия използва местната корупция, за да влияе на нашия регион

OFFNews 28 март 2022 в 13:51 3905 11

Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската Федерация за влияние в региона. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след среща с правителствените ръководители на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора, в която държавите в НАТО от Югоизточна Европа обсъдиха ситуацията в Украйна. 

Събитието бе организирано по инициатива на българския премиер и се проведе в резиденция "Бояна".

„Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион, където настъпват промени. Когато говорим в един глас, ще можем да се развием“, заяви премиерът Петков.

Заедно с министър-председателите на трите държави – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич, българският премиер участва в дискусията в София, посветена на отраженията върху региона от войната в Украйна. Правителствените ръководители са обменили и мнения относно последиците в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката.

Петков отбеляза, че четирите държави могат да си помагат в изкореняването на прането на пари и в борбата срещу корупцията.

„Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми. Ако се обединим икономически, можем да се превърнем в най-бързо развиващия се регион. Съвместната работа може да подобри стандарта на живот на нашите граждани“, посочи Петков.

Той подчерта, че на срещата е обсъждана възможността четирите държави да се координират в сферата на енергетиката.

„Нашият регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как можем да обърнем някои газопроводи, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Обсъдихме и транспортен коридор номер осем, който трябва да седи стабилно на картата“, коментира Петков.

По темата за сигурността в региона премиерът отбеляза, че вместо да говорят за скъпи военни системи, държавите е добре да се координират на местно ниво. Петков посочи още, че Румъния е най-силно засегнатата държава от броя бежанци от Украйна, но тя успява да се справи, приемайки ги и предоставяйки им помощ при посрещането.

Кирил Петков допълни, че държавите трябва да започнат да мислят и за възстановяването на Украйна, след като военният конфликт там приключи. „Надяваме се, че тази фаза скоро ще настъпи и ще можем да се координираме, за да видим как заедно да работим за възстановяване на Украйна“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

11

офф бее

28.03 2022 в 18:04

Не. Бих го спрял, ако продължаваме да купуваме от терористи. Иначе съм готов да плащам по-висока цена, стига да не е на руснаците. И друго - сега като е от тях всичкото гориво - да не са ниски цените...Ай мислете преди да пишете. Моля!

1767

10

fiki

28.03 2022 в 15:29

жив щит, дори и да е вярно, е много нива под 'повсеместна инвазия', мислете 5 секунди преди да пускате кремълски 'опорки'

2210

7

fishcake1

28.03 2022 в 14:53

Siemens, Deutsche bank, Chevron и куп други компании си имат черни бюджети за печелене на държавни поръчки в корумпирани страни. Нищо ново.

-60

6

офф бее

28.03 2022 в 14:52

Расийските мужици, са по-скоро расийски мушици - досадни, нахални, вредни, пренасят болести и се хранят с лайна

2550

5

alfakentavur

28.03 2022 в 14:36

Близките на моряците са притеснени и нямат обективна оценка.
Това не е мислене, което ти и без това не е умееш. А е просто наблюдение. Кораб на една морска миля навътре в морето не може никакъв жив щит да бъде.
И изобщо. И да препречва нещо - какво ще стане, ако до него стигне военен кораб? Качват няколко въоръжени хора и те заставят капитана да се махне от там. Без стрелба, без кръв, без ексцесии. Стига военните да са цивилизовани (което при расийските мужици хич не е сигурно).
Идеята за използване на кораб за "жив щит" е нереалистична.

2550

3

alfakentavur

28.03 2022 в 14:17

Корабът е на поне една миля навътре в морето. Какъв жив щит? Всеки друг кораб може да го заобиколи както си иска. Жив щит щеше да е, ако е на пристанището или блокира пролива.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика