Калфин обвини Станишев в лъжа за приема на АБВ в ПЕС

OFFNews 13 декември 2014 в 10:07 6103 8

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин обвини лидера на ПЕС Сергей Станишев в лъжа, след интервю на бившия лидер на БСП пред OFFNews по темата за участието на АБВ в ПЕС и участието на Калфин в традиционната среща на министрите на труда и социалната политика от семейството на европейските социалисти. 

"Познавам голяма част от колегите си и не ми беше много трудно да разбера причината за отказа. Още повече всяко политическо семейство се бори да привлече повече национални министри, за да са по-ефективни общите позиции и министрите не разбираха защо не участвам. Докато стигна до София, тази новина прерастна в бомбастични съобщения, че ПЕС и Социалистическият интернационал едновременно са отхвърлили членството на АБВ! Триумф на политическото интригантство", написа Калфин в личната си фейсбук страница.

Според социалния ни министър Станишев лъже, че за да бъде приета една партия в ПЕС, са необходими 2 условия - страната да е член на ЕС, а партията да е член на Социнтерна.

Не е вярно и че АБВ са кандидатствали пред Етичната комисия на Социнтерна.

Калфин споделя още, че не е виждал коалиционно споразумение, подписано от който и да било в сегашното управлание с НФСБ, както твърди Станишев, че има такова.

Според социалния ни министър Николас Шмид е заявил, че има интерес министри от повече страни да участват в срещите, но поканата се изпраща от ПЕС и той не може да им повлияе.

Калфин смята, че Станишев е положил натиск върхъу секретариата на ПЕС заради отказ в последния момент, "очевидно след разпореждане на председателя".

Интервюто и твърденията на Станишев пред OFFNews може да прочетете на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!