Иво Инджов: Политиката се завърна в парламента

OFFNews 26 април 2021 в 16:41 1811 0

На този етап политическото шоу, което наблюдаваме, има съживяващ характер за българския парламентаризъм. Политиката се завърна в парламента, заяви в интервю пред БНР експертът по политически комуникации Иво Инджов.

"Действително, връщането на мандата е новината на деня, но в известен смисъл беше очаквано. Парламентарната аритметика показва, че въпреки че едно правителство на ИТН може да бъде конструирано, то трудно ще функционира, защото ще бъде заложник на партиите на статуквото –ГЕРБ, БСП и ДПС. Номинацията на Антоанета Стефанова е един символичен ход, но е несвързан с поемане на политическа отговорност"

По думите на Инджов, до евентуални предсрочни избори през юли има достатъчно време, за да се въведат нужните проблем в Изборния кодекс:

"Демокрацията би спечелила най-много от нови избори, защото тя живее заради активната роля на гражданите в политическия процес. Не виждам поводи за страхове. Напротив, трябва да има нови избори, докато не се създаде едно съотношение на партиите, което да осигури по-стабилно парламентарно мнозинство и правителство, което да има възможността да работи като правителство на промяната"

Според политолога, партиите от протеста все така биха спечелили от нови избори. Инджов твърди, че не е минало достатъчно време от предишните избори и политическите събития на миналото лято, за да има голяма разлика в резултатите.

Инджов критикува изказванията на премиера в оставка Бойко Борисов: 

"Смятам, че е противопоказно Борисов да прави медийни изяви от къщата си. Това излъчване, вече многократно, не е съпроводено с контекст и не става ясно какво не е казано както трябва, нито кои теми са спорни. Да не говорим, че няма възможност за журналистически въпроси"

Иво Инджов е на мнение, че парламентът се е съживил, а не сме наблюдавали подобна ситуация от 90-те години насам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови