Ирина Бокова оглави ЮНЕСКО за втори мандат

Александра Маркарян 12 ноември 2013 в 14:25 5874 1

Ирина Бокова Снимка: Wikimedia
Ирина Бокова Снимка: Wikimedia

 

Ирина Бокова бе избрана за генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата ЮНЕСКО за втори 4-годишен мандат, съобщи Министерството на външните работи.

Решението взе 37-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж.

Бокова получи абсолютно мнозинство от гласовете - 160 гласуваха "за", 14 "против" и един "въздържал се". Другите претенденти за поста бяха Рашад Фарах, посланик на Република Джибути във Франция и ливанецът Жозеф Маила.

Ирина Бокова е първата жена генерален директор на организацията, която оглави на 22 септември 2009 г. след тайно гласуване.

Бокова е дипломат от кариерата. Тя e работила в постоянното представителство на България към ООН, била е зам.-министър (1996) и министър на външните работи (1996-1997) в правителството на Жан Виденов. Била е посланик на България във Франция и Монако. Дъщеря е на Георги Боков (1920-1989), главен редактор на в. "Работническо дело" и секретар на ЦК на БКП. Брат ù Филип Боков бе депутат, началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев (2009) и посланик в Словения.

Бокова владее перфектно повечето работни езици в международната организация - английски, френски, испански, руски.

Първият мандат на Бокова бе съпътстван от сериозна криза в ЮНЕСКО. След като в нея бе приета Палестина, САЩ и Израел замразиха вноските си в знак на несъгласие с тази стъпка. Вследствие на това организацията се лиши от 22% от бюджета си. В резултат на доброто управление на Бокова и помощта от държавите бяха запазени повечето приоритетни програми за развитие на образованието, науката и културното наследство.

ЮНЕСКО е създадена през 1945 г. Централата ù е в Париж. В нея членуват 195 държави.

Церемонията по встъпването на Ирина Бокова в длъжност ще се бъде на 18 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика